Wat is dry needling en (wanneer) werkt het?

dossier

Dry needling is een behandeltechniek in de orthopedische manuele fysiotherapie, waarbij een fysiotherapeut naalden inbrengt op specifieke drukpunten of spieren om zo de pijn te verlichten. De techniek wordt alsmaar populairder, maar een wettelijk kader ontbreekt voorlopig nog.  

Lees ook: Wat is shockwavetherapie?

Hoe werkt dry needling?

De fysiotherapeut of kinesist brengt een of meerdere korte, dunne naald(en) in op specifieke drukpunten of spieren, waardoor die gaan ontspannen. Voor de behandeling wordt een ‘droge’ naald gebruikt, er wordt dus geen vloeistof ingespoten. De techniek werkt pijnverlichtend, stimuleert de bloedsomloop en bevordert de flexibiliteit. 


Dry needling kan helpen bij stijve spieren en gewrichten en klachten aan het hoofd, de nek, schouder, arm, elleboog (tenniselleboog), onderarm en pols, lage rug, heup, bilspieren en beenspieren. 

Lees ook: Wat is de oorzaak van lage rugpijn?

Wat is het verschil tussen dry needling en acupunctuur?

123-acupunct-vingers-4-12.jpg
Hoewel de behandelmethoden op elkaar lijken, zijn er toch ook een aantal verschillen. Bij acupunctuur, dat al eeuwenlang bestaat, worden verschillende naalden heel oppervlakkig ingebracht. Ze blijven ook even zitten, om in te werken op de ‘geneeskrachtige energie’ van het lichaam. Bij dry needling wordt meestal maar één naald gebruikt om kort specifieke, pijnlijke triggerpoints te prikkelen. De spier laat de spanning los en de pijn neemt af. 

Triggerpoints zijn kleine verkrampingen die niet alleen pijn in de spier veroorzaken, maar ook in de nabij gelegen zenuwbanen en lichaamsdelen voor problemen zorgen. Triggerpoints kunnen plots opduiken, bijvoorbeeld na een auto-ongeluk, maar kunnen ook chronisch zijn, bijvoorbeeld door een foute houding. Ze kunnen ook ontstaan door overbelasting, sportblessures, weefselbeschadiging (bijvoorbeeld bij een hernia), na een botbreuk, door slaaptekort en door psychologische factoren zoals stress of een depressie.

Lees ook: Transcutane elektrische zenuwstimulatie (TENS): elektrische impulsen voor pijnverlichting

Doet dry needling pijn?

Het inbrengen van de naald merk je nauwelijks. Het triggerpoint prikkelen, voelt een beetje als een kramp. Het behandelde gedeelte voelt na de sessie wat vermoeid, stijf of pijnlijk aan, maar dat duurt niet lang. Het kan ook heel licht bloeden.

“Nood aan meer onderzoek en een wettelijk kader”

Uit een grootschalige bevraging van de vakgroep revalidatiewetenschappen van de Universiteit Gent blijkt dat steeds meer fysiotherapeuten dry needling toepassen, vooral bij hoofdpijn, overbelastingsletsels, pijn ter hoogte van de kaak, nek en lage rug. 

Elke afgestudeerde kinesitherapeut of arts kan bijscholingen volgen om de techniek te leren en een verzekering aangaan om dry needling toe te passen, maar er bestaan nog geen officiële richtlijnen rond de behandeltechniek. “In tegenstelling tot landen zoals Nederland, Frakrijk en Italië, is dry needling in ons land niet opgenomen in de wet op de uitoefening van de kinesitherapie. Volgens de onderzoekers is er dan ook dringend nood aan een wettelijk kader”, zo staat het op de website van UGent. 

Bronnen:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov
https://www.mayoclinichealthsystem.org
https://www.medicalnewstoday.com
https://www.ugent.be
https://nekpijngent.be
http://www.pijn.nl

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: mei 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram