Wat is shockwavetherapie?

dossier

Bij shockwavetherapie wordt door middel van hoogenergetische geluidsgolven het gekwetste weefsel geprikkeld, wat de doorbloeding bevordert en eventuele verkalkingen verbrijzelt. Zo wordt het natuurlijke herstelproces van het lichaam gestimuleerd.


Verschillende soorten shockwavetherapie

shockwave1.png
1. Echogeleide, gefocusseerde shockwavetherapie (ESWT)

Bij ESWT komen de geluidsgolven samen in één punt, waardoor de opgewekte energie op dat punt heel intens is. Tot wel 100 keer sterker dan bij radiaire shockwavetherapie (RSWT). De ESWT moet uiteraard altijd door een arts-specialist uitgevoerd worden, die op voorhand de te behandelen zone in kaart brengt met een echografie.

ESWT wordt gebruikt voor de behandeling van overbelastingsletsels van pezen, al dan niet met verkalkingen.

De meest frequente indicaties zijn schouderpijn, tenniselleboog of golfelleboog, slijmbeursontseking van de heup, liespijn (frequent bij voetballers), pijn aan de zitknobbel (aanhechting hamstrings), kniepees (frequent bij springsporten), achillespees, hielspoor.

Voor andere indicaties is op dit moment nog onvoldoende wetenschappelijk bewijs om het als standaard behandeling voor te stellen.

Lees ook: Tenniselleboog: 'Behandeling eerste symptomen kan chronische ontsteking voorkomen'

2. Radiaire shockwavetherapie (RSWT)

Bij RSWT gaan de golven uit elkaar, waardoor er een groter gebied behandeld kan worden, maar waardoor de opgewekte energie veel minder groot is. Deze techniek is ideaal om de heling van een spierscheur te bevorderen of om een verkrampte spier te laten ontspannen. Deze techniek wordt vaak toegepast door kinesitherapeut en moet niet met echografie gebeuren. 

Lees ook: Chronische peesontsteking door overbelasting: “tendinopathie”

shockwave2.png

Conclusie: Beide technieken zijn dus nuttig, maar moeten wel voor de juiste indicatie gebruikt worden en op de correcte manier toegepast worden.

Het effect van shockwavetherapie

Het effect van het opgewekte herstelproces is slechts geleidelijk merkbaar. De resultaten zijn daarom pas 1 maand na de laatste behandeling te beoordelen. Wetenschappelijk onderzoek toont bij 70% van de behandelingen een goed resultaat.

Praktisch

Een ESWT-behandeling bestaat uit 3 sessies met telkens ongeveer 1 week tussen (de opeenvolgende behandelingen versterken elkaar). Voor de sessie wordt eerst de gekwetste zone opgezocht met echografie. Dan worden ongeveer 2000 snel opeenvolgende schokjes gegeven (5 min). Er is geen nazorg nodig: je kan met de wagen rijden en alle normale activiteiten hervatten. ESWT is trouwens uiterst veilig, de dag nadien is er soms wel een lichte roodheid, maar die verdwijnt spontaan.

Auteur: Dr. Rens Busschots, Fysische Geneeskunde
Shockwavetherapie en EMG
www.fysischegeneeskunde.be

bron: Dr. Rens Busschots

Laatst bijgewerkt: september 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram