Waarom is de was binnen drogen ongezond?

In dit artikel
Waarom is de was binnen drogen ongezond?

dossier

Veel mensen hebben geen droogkast, of kiezen ervoor om die niet te gebruiken, om zo energie te sparen. In de zomer kan je makkelijk je was buiten laten drogen, maar in de winter staat het droogrek binnenshuis. Daardoor kan het langer duren vooraleer de was droog is, en het kan ook risico’s inhouden voor je gezondheid.


Lees ook: 7 tips om gele vlekken uit witte kleding te krijgen

Lees ook: Hoe was je lakens perfect zacht en schoon?

Was binnen drogen: vocht

Getty_wasmachine_droogkast_2024.jpg

© Getty Images

Als je was binnenshuis laat drogen - op een droogrekje bijvoorbeeld - komt dit vocht vrij in de kamer. Daardoor verhoogt het vochtgehalte in de kamer, wat kan leiden tot: 

  • Toename van het aantal huisstofmijten die goed gedijen en vermenigvuldigen in een vochtige omgeving. Dit vormt een gezondheidsrisico voor mensen met huisstofmijtallergie of astma.
  • Toename van het aantal schimmelsporen. Sommige daarvan, zoals Aspergillus fumigatus, kunnen bij mensen met een zwak immuunsysteem of zware astma ernstige longinfecties veroorzaken.
  • Het vrijkomen van chemische stoffen die in sommige wasverzachters zitten, en die mogelijk kankerverwekkend zijn. 


Lees ook: Gele vlekken op matras: oorzaak en hoe verwijderen?

Lees ook: Condens: is vocht in huis een gevaar voor de gezondheid?

Tips: was binnen drogen

Met deze tips minimaliseer je het risico op extra vocht, en is je was snel droog:

  1. Extra goed centrifugeren en uitschudden: Hoe droger de was uit de machine komt, hoe sneller deze helemaal droog is. Laat daarom de was goed centrifugeren, zeker kledingstukken zoals spijkerbroeken, handdoeken en beddengoed die veel vocht vasthouden. Een extra centrifugeercyclus kan hierbij helpen. Schud het wasgoed daarna goed uit voordat je het ophangt.
  2. Kies de juiste droogplek en sluit het raam in de winter: Plaats het droogrek op een warme plek, zoals bij een verwarming, kachel of een raam met veel zonlicht. In koude en vochtige seizoenen, zoals herfst en winter, is het verstandig om het raam gesloten te houden. In de zomer kun je de ramen gerust openen voor frisse lucht. Zodra de was droog is, ventileer je de ruimte door een raam of deur open te zetten.
  3. Zorg voor ventilatie en gebruik een luchtontvochtiger: Wasgoed bevat gemiddeld 2-3 liter vocht, wat de luchtvochtigheid in huis verhoogt. Laat de was liefst drogen in een grote of afzonderlijke ruimte en ventileer na het drogen door een raam of deur te openen, of zet een luchtontvochtiger in. Dit voorkomt vochtschade en zorgt voor een frisse luchtcirculatie.
  4. Laat ruimte tussen kledingstukken en gebruik hangers: Zorg voor voldoende ruimte tussen de kledingstukken op het droogrek, vooral bij dikkere stoffen zoals jeans. Voor grote items zoals jassen of truien kun je kledinghangers gebruiken. Dit versnelt het droogproces en vermindert kreuken.
  5. Overweeg een wasmachine met droogprogramma: Als je wasmachine aan vervanging toe is, kun je kiezen voor een model met een droogprogramma. Dit is een handige optie als je snel droge kleding wilt zonder extra apparatuur.

Lees ook: Hoe kan je de hoeveelheid radon in je huis meten?

Bronnen:
https://www.researchgate.net
https://www.vlaanderen.be
https://www.zorg-en-gezondheid.be
https://www.vrt.be
https://www.plusonline.nl


auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: november 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram