Waarom is de was binnen drogen ongezond?

123-wastrommel-wasmachine-huish-hyg-11-15.jpg

nieuws

Veel mensen drogen hun was binnenshuis op een droogrekje. Op de website van de Vlaamse regering over energiesparen wordt dat zelfs aangeraden. Ook weerman Frank Deboosere stuurde vorig jaar op twitter een bericht rond 'minder droogkast, meer droogrek'.

Uit onderzoek uit Schotland blijkt echter dat binnenshuis drogen van wasgoed uw gezondheid kan schaden. Eén lading natte was bevat ongeveer twee liter water. Als u die was binnenshuis laat drogen - op een droogrekje of op een warme radiator - komt dit vocht vrij in de kamer. Daardoor verhoogt het vochtgehalte in die kamer met ongeveer 30%. Dat kan gezondheidsrisico's meebrengen.

• Toename van het aantal huisstofmijten die goed gedijen en vermenigvuldigen in een vochtige omgeving. Dit vormt een gezondheidsrisico voor mensen met huisstofmijtallergie of astma.
• Toename van het aantal schimmelsporen. Sommige daarvan, zoals Aspergillus fumigatus, kunnen bij mensen met een zwak immuunsysteem of zware astma ernstige longinfecties veroorzaken.
• Indien u wasverzachters gebruikt, kunnen chemische stoffen vrijkomen die mogelijk kankerverwekkend zijn. 

Tips 

  • Droog uw was bij voorkeur buiten of in een wasdroger.
  • Droog uw was liever niet binnenshuis.
  • Als het niet anders kan, doe het dan in een aparte ruimte, met het raam open en de verwarming zo laag mogelijk.
  • Is ook dat niet mogelijk, ventileer de kamer dan zeer goed na het drogen.
  • Droog de was zeker niet in de slaap- of woonkamer.

    Praktische informatie over hoe u de woning best verlucht en de binnenlucht zo gezond mogelijk houdt, vindt u op de website www.gezondbinnenmilieu.be.


Laatst bijgewerkt: november 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram