Tips om een schoorsteenbrand te vermijden

nieuws Bij vriesweer wordt er veel gestookt en worden ook verouderde of weinig gebruikte verwarmingstoestellen aangestoken. Dit verhoogt de kans op een schoorsteenbrand. Uit een steekproef van Binnenlandse Zaken blijkt dat ongeveer een derde van de woningbranden veroorzaakt wordt door schoorsteenbrand. In de koude periodes draaien alle mogelijke verwarmingsinstallaties op volle toeren en dit zorgt voor meer branden. Een slecht onderhoud van de schoorsteen en onverstandig stookgedrag liggen vaak aan de oorzaak van deze vuurhaarden.

Schoorsteenbrand ontstaat als brandbaar materiaal in het rookkanaal vlam vat. Dat kan een vogelnest zijn, bladeren of een andere verstopping. Bij houthaarden is het vaak creosoot dat zich in het rookkanaal heeft opgehoopt. Dit stroperige roet ontstaat bij onvolledige verbranding en hecht zich aan de wand van het rookkanaal. Een volledige verbranding is bij haarden op hout, olie of kolen niet haalbaar, maar u kunt de hoeveelheid aanslag wel beperken. Door een rookkanaal te kiezen dat niet te groot is bijvoorbeeld, en door het vermogen van uw haard goed af te stemmen op de ruimte die u wilt verwarmen. Dit gaat vooral op voor houthaarden. Bij gashaarden is schoorsteenbrand een zeldzaamheid omdat deze nauwelijks vervuiling veroorzaken in het rookkanaal.

Tips om een schoorsteenbrand te voorkomen
• Een goed aangelegd rookkanaal is van levensbelang. Is het niet goed gebouwd, dan kunnen door sterke afkoeling barsten ontstaan. Creosoot hecht zich dan gemakkelijker aan de wand. Regelmatig onderhoud van uw schoorsteen blijft belangrijk: Zijn er vochtlekkages? Is het kanaal nog voldoende hittebestendig?

• Laat uw schoorsteen minstens jaarlijks vegen door een vakman en vraag een attest. In sommige brandverzekeringspolissen en sommige gemeenten is dit zelfs verplicht. Het is belangrijk om vóór een koude periode preventief de schoorsteen te reinigen en bij intensief stoken kan het nodig zijn om de schoorsteen meermaals per jaar te laten vegen.

• Een schoorsteenkap houdt het rookkanaal vrij van nesten en bladeren en is dus ook voor gashaarden van belang.

• Plaats steeds een kachel met het juiste vermogen in een kamer.

• Stook alleen met droog, natuurlijk, onbehandeld hout. Stook geen geverfd hout, spaanplaat, oud papier, karton, multiplex… Loofhout is beter dan naaldhout omdat het minder hars bevat.
Witte of kleurloze rook duidt op een goede verbranding.

• Is uw schoorsteen te koud, dan slaat roet neer op de wanden. Dit kan vlam vatten, met een schoorsteenbrand tot gevolg. Daarom moet u voorverwarmen. Dit doet u door vijf aanmaakblokjes verticaal op een bedje van dun aanmaakhout te stapelen. Steek het bovenste blokje aan en wacht tot het aanmaakhout brandt. Voeg daarna een steeds dikker stuk hout toe en bouw het vuur langzaam op. Zo stookt u de schoorsteen geleidelijk warm en ontstaat er een goede trek.

• Gebruik steeds de juiste brandstof voor uw kachel. Gebruik een kachel nooit om er afval in te verbranden.

• Ventileer voldoende de ruimte tijdens het stoken. De schoorsteen zuigt lucht aan waardoor het belangrijk is dat er ook voldoende aanvoer van verse lucht verzekerd wordt in de ruimte.

• Gebruik uw open haard niet als grill.

Krijgt u toch te maken met schoorsteenbrand?
Als de schoorsteen een loeiend of bulderend lawaai maakt, wijst dit op een schoorsteenbrand.
• Waarschuw de brandweer via 112.

• Doof, in afwachting van de brandweer, het vuur in de haard of kachel met zand of zout. Zo voorkomt u rook in uw huis.

• Doof bij een schoorsteenbrand je kachel of open haar NOOIT met water. Het water wordt onmiddellijk stoom en teveel stoom in het smalle rookkanaal kan leiden tot een explosie of een scheur in het rookkanaal.

• Sluit meteen hierna de schoorsteenklep en de luchttoevoer van de kachel of de deur van de inbouwhaard of houtkachel.

• Maak de ruimte rond de kachel of haard vrij van brandbaar materiaal zoals tapijten, meubilair …

• Verlaat de ruimte waar teveel rook hangt.

• Ventileer na het doven van het vuur de ruimte zodat u geen CO-vergiftiging kan oplopen.

• Laat na de brand uw schoorsteen grondig controleren door een vakman voor u ze terug gebruikt.


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram