Het geslacht van een baby zien op een echo ‘via de onderkant’

minimi_echo_onderkant.png

dossier

Aan de hand van de nub-theorie kan je het geslacht van je baby ontdekken vanaf zo’n 12 à 14 weken zwangerschap… maar dan moet de baby wel in profiel liggen. Ligt hij niet op z’n zij? Dan kan je het geslacht ook bepalen via onderaanzicht. Via de billetjes dus. Een woordje uitleg.


Geslachtsbepaling bij een baby via onderaanzicht

Bij jongens zie je over het algemeen duidelijk een uitsteeksel tussen de twee billetjes. Bij meisjes is er duidelijk géén uitsteeksel en bovendien kan je bij meisjes kleine lijnen zien die de vorm van een vulva kunnen oproepen. Op forums en in Facebookgroepen spreken ze over een koffieboon of een omgekeerd hartje.

Is geslachtsbepaling via een echo op deze manier betrouwbaar?

In theorie zou je het geslacht via een echo kunnen ontdekken rond 14 à 15 weken zwangerschap, maar in dit stadium is de ‘nub’ (het bobbeltje dat uitgroeit tot een penis of clitoris) zich nog volop aan het ontwikkelen. Die ontwikkeling verloopt echter niet bij alle baby’s even snel, en hangt ook af van de werkelijke zwangerschapsduur. Om je een idee te geven: men denkt vaak dat het een meisje is, omdat er geen penis te zien is, maar misschien was het uitsteekseltje niet te zien door de hoek van de sonde. En bij meisjes kunnen de schaamlippen, die bij de foetus vaak erg gezwollen zijn, met de testikels worden verward. Een echografie van onderaf gezien is dus helaas vatbaar voor verkeerde interpretaties. Om een echografie van het geslacht van de baby in onderaanzicht (behoorlijk) juist te kunnen interpreteren, moet je eigenlijk minstens 16 weken zwanger zijn, liefst zelfs nog wat langer.

Enkele voorbeelden van echo's waar je het geslacht wel op kan zien

Dit is een scan van een meisje.

Dit is een scan van een jongen.


auteur: Amélie Micoud, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: oktober 2022
Je Groeipakket via Infino? Kinderspel! Je Groeipakket via Infino? Kinderspel!
Infino

Jouw startbedrag en Groeipakket, tijdig en correct uitbetaald, zonder gedoe, mèt goed advies en duidelijke info? Dat kan bij Infino. Bovendien maak je de wereld zo nog een stukje duurzamer.

Vraag je startbedrag aan in 1, 2, 3!

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram