5 heerlijke en makkelijke recepten met watermeloen

123-HD-watermeloen-07-17.jpg

recepten Zo groot als bowlingballen zijn ze, lekker fris en dorstlessend. En als het even meezit, hebben ze niet te veel pitten, hoewel die kleine zwarte zaadjes eigenlijk boordevol eiwitten, vitaminen en mineralen zitten. Watermeloen is alom tegenwoordig deze tijd van het jaar. De vrucht heeft zijn naam niet gestolen want hij bestaat voor meer dan 90 % uit water. Het is een gezond tussendoortje met een aantal interessante eigenschappen.

Lees ook: Hoe gezond is een watermeloen?

Om volop te kunnen genieten van de zoete smaak van de watermeloen kijk je best uit naar een exemplaar dat goed rijp is. En pak die kolos maar met beide handen vast want zo’n rijpe vrucht weegt zwaar, veel zwaarder dan je zou inschatten. Normaal vertoont hij ook een gele vlek, dat is zijn contactpunt met de bodem tijdens het rijpen. En als je het helemaal zeker wilt weten of je er de juiste hebt uitgepikt, klop dan eens op de glimmende groene bol en luister welk geluid je te horen krijgt. Een rijpe vrucht klinkt niet dof maar antwoordt met een hol geluid.

Zelfs aangesneden zijn watermeloenen wel een tijdje houdbaar in de koelkast, maar met zo’n joekel van makkelijk twee kilo (of meer) ben je een hele tijd zoet, tenzij je een kroostrijk gezin hebt of een party organiseert. En je wilt toch ook niet elke dag meloen als tussendoortje eten. Wat doe je er dan mee nadat iedereen zijn schijf heeft opgesmuld en er nog een reuzeportie overblijft?
We geven je graag wat inspiratie om deze gezonde en lichte vrucht ook in andere culinaire toepassingen te gebruiken. Hij is echt multi-inzetbaar, je kan er creatief mee omspringen en scoren bij je tafelgenoten.

Jam van watermeloen, aardbeien en nectarines

Watermeloen is lekker in jam, zowel zuiver met wat citroensap en -zeste als in combinatie met andere vruchten.

Voor 1 kg vruchten: 3 rijpe nectarines (250 g vruchtvlees), 450 g aardbeien, 300 g watermeloen, ½ kg geleisuiker voor jam, sap van 1 citroen (optioneel)

Maak alle fruit schoon, snij het in kleine stukjes en giet de suiker en eventueel het citroensap erover. Laat het een nachtje trekken en kook het dan volgens de instructies op de suikerverpakking.
Spoel lege jampotten met heet water en vul ze tot de bovenrand met jam. Schroef het deksel erop en zet de potten ondersteboven op hun deksel tot ze zijn afgekoeld.


Lees ook: Is confituur gezond broodbeleg?

Watermeloenlimonade

123-HD-waterlimoenlimonade-drank-gezond-0717.jpg
Voor 4 personen: ongeveer ¼ watermeloen, sap van 2 citroenen, 6 dl spuitwater, 6 el poedersuiker (de hoeveelheid hangt af van de zoetheid van de meloen), 4 kruidentakjes (munt of citroenverbena of citroenmelisse)

Schil de watermeloen, verwijder de pitten en mix het vruchtvlees. Zeef de mix: je hebt ongeveer 4 dl sap nodig. Voeg het citroensap en de suiker toe en roer goed om tot de suiker is opgelost.
Voeg vlak voor het serveren het spuitwater toe en garneer met een muntblaadje of een takje citroenverbena/citroenmelisse.


Lees ook: Hoe maak je een blender schoon?

Carpaccio van coeur de boeuf met watermeloen, feta, waterkers en aardbei

Voor 2 grote borden: 2 coeur de boeuf tomaten, 150 à 200 g feta, 10 takjes waterkers, ¼ watermeloen, 4 aardbeien, peper en zout, dressing
Voor de dressing: 4 el olijfolie, 2 el balsamico, 1 likje honing, peper en zout

Haal met een parisiennelepel 12 bolletjes uit de watermeloen of snij er 12 stukjes uit. Snij de aardbeien in zeer dunne plakjes. Maak de waterkers schoon.
Snij de tomaten in flinterdunne schijfjes en schik ze naast elkaar op de borden. Verkruimel de feta erover, verdeel de meloenbolletjes en de waterkers erover en garneer met aardbeiplakjes. Kruid met peper en zout en serveer met een frisse dressing.
Voor een kleurrijk spektakel kan je de helft van de tomaten vervangen door kerstomaten in allerlei schakeringen (geel, oranje, rood, groen, zwart) die je halveert.

Lees ook: Zijn tomaten gezond?

Sorbet van watermeloen

123-HD-sorbet-watermeloen-dessert-07-17.jpg
1 kg vruchtvlees van watermeloen zonder pitten, sap van 1 citroen, 150 g poedersuiker, 1 el oranjebloesemwater, een paar takjes dille of munt als garnituur

Mix alle ingrediënten, giet het mengsel in een platte schaal en laat invriezen tot sorbet.


Lees ook: Chocolade sorbet

Smoothie van watermeloen en perzik

Een zomerse smoothie van twee vruchten die matchen als worst met appelmoes. En als je nog wat verse komkommer in huis hebt, mix dan gerust een schijfje mee. Ook komkommer en watermeloen passen goed samen. Ze zijn trouwens familie van elkaar en behoren beide tot de familie van de cucurbitaceae.

Mix of blend een deel vruchtvlees van watermeloen en een half deel yoghurt op twee delen vruchtvlees van perzik, bijvoorbeeld: 100 g watermeloen, 50 gram yoghurt, 200 g perzik.
Of pas de hoeveelheden aan naar jouw smaak, zoals je het zelf het lekkerst vindt.


auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: juli 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram