Hoe gezond is een watermeloen?

dossier

Wist je dat een watermeloen familie is van de komkommer? Het is eigenlijk ook een groente en geen fruit zoals velen denken. Je vindt hem tegenwoordig het hele jaar door in de supermarkt, maar in de zomer is hij het lekkerst. We zetten enkele gezondheidsvoordelen van watermeloen op een rij.

Lees ook: Waarom zijn komkommers gezond?

Watermeloen is calorie-arm

Watermeloen bestaat voor ongeveer 90 % uit water. Daardoor is hij zeer caloriearm: hij bevat nauwelijks 37 kilocalorieën per 100 gram. Wat hem interessant maakt als een caloriearm tussendoortje of dessert.

Lees ook: 5 heerlijke en makkelijke recepten met watermeloen

Watermeloen bevat veel gezonde voedingsstoffen

123-HD-watermeloen-07-17.jpg
Een watermeloen bevat heel wat gezonde voedingsstoffen zoals vezels en vitamine A en betacaroteen (dat in het lichaam omgezet wordt naar vitamine A), vitamine C, vitamine B1 en B6, ijzer en kalium en lycopeen. Lycopeen is een antioxidant die beschermt tegen kanker en hart- en vaatziekten, en voorkomt in rode vruchten en tomaten. Watermeloen bevat meer lycopeen dan tomaten. Probleem is wel dat lycopeen door het lichaam beter wordt opgenomen als het opgewarmd wordt. Of als het gegeten wordt in combinatie met vette voeding, bijvoorbeeld in een slaatje met kaas.

Lees ook: Recept: Zomers aperitiefhapje met watermeloen

Watermeloen en de potentie

Dat watermeloen ook de (mannelijke) potentie ten goede zou komen, zoals soms beweerd wordt, is echter zeer twijfelachtig. Dat ‘viagra-effect’ zou dan te maken hebben met de aanwezigheid van citrulline, een stof die in het lichaam omgezet wordt in arginine. Dat is een aminozuur dat de productie van stikstofmonoxide bevordert en daardoor helpt om de bloedvaten te ontspannen en te doen uitzetten, wat mogelijk een positief effect op een erectie kan hebben. De hoeveelheden arginine die door het eten van watermeloen vrijkomen zijn echter zo miniem dat ze nauwelijks effect hebben, temeer omdat het citrulline vooral voorkomt in de schil die we niet opeten. 

Lees ook: Gezonde ijsjes van watermeloen: lekker voor klein en groot

Bronnen:
https://www.nwhealth.edu
https://www.webmd.com

auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: juli 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram