Wat zegt de kleur van je stoelgang over je gezondheid?

In dit artikel
Wat zegt de kleur van je stoelgang over je gezondheid?

dossier

Onze stoelgang bestaat uit afvalstoffen die het lichaam uitscheidt, onder andere onverteerde voedseldeeltjes, bacteriën en zouten. Soms varieert stoelgang in kleur, textuur, hoeveelheid en geur. Meestal zijn deze veranderingen niet ernstig en verdwijnen ze binnen een dag of twee, maar het is ook mogelijk dat ze wijzen op een ernstiger aandoening.

Lees ook: Wat zegt je urine over je gezondheid?

Kleur van stoelgang

Getty_toilet_wc_stoelgang_constipatie_2022.jpg

© Getty Images

Hoewel bruine ontlasting de gangbare kleur is, zie je misschien wel eens een ander kleurtje in de wc-pot. Daar zijn verschillende redenen voor:

Zwarte ontlasting, vooral als de kleur teerachtig is, duidt op een maag-darmbloeding. Ook andere stoffen kunnen de ontlasting zwart doen kleuren:

  • Ijzersupplementen
  • Zwarte drop
  • Zwarte stout
  • Medicijnen met bismut

Als de ontlasting wit, grijs of bleek is, kan dit wijzen op een probleem met de lever of de galblaas, want bleke ontlasting is vaak een gevolg van te weinig gal. Sommige medicijnen tegen diarree veroorzaken ook witte ontlasting.

Spinazie, boerenkool of ander groen voedsel kan stoelgang een groene kleur geven. Maar het kan ook duiden op te veel gal en te weinig bilirubine in de stoelgang.

Roodgekleurde ontlasting kan het gevolg zijn van een maag-darmbloeding. Kleine hoeveelheden bloed in de ontlasting kunnen wijzen op aambeien. Het eten van bieten of rode bessen of het drinken van bieten- of tomatensap maakt de stoelgang ook rood. Van zodra deze voedingsmiddelen door het spijsverteringskanaal zijn gegaan, krijgt de stoelgang weer zijn bruine kleur.

Voedsel met een oranje kleurtje is rijk is aan het pigment bètacaroteen. Als je er veel van eet, kan je dus ook oranje ontlasting krijgen. Onder andere wortelen, zoete aardappelen en winterpompoen bevatten dit pigment. Maar ook verstopte galwegen of bepaalde medicijnen, zoals sommige maagzuurremmers en antibiotica, kunnen oranje stoelgang veroorzaken.

Als de ontlasting geel of vettig lijkt, bevat hij te veel vet. Dit kan het gevolg zijn van absorptieproblemen of problemen met de productie van enzymen of gal.

Lees ook: Hoe kan je het risico op darmkanker verlagen?

Wanneer naar de dokter?

Bij de meeste mensen zal de kleur van de ontlasting wel eens variëren. Meestal komt dat door voeding of een andere minder belangrijke oorzaak.

Wie echter langer dan twee weken veranderingen ziet in de kleur van zijn stoelgang, of wie rode of zwarte stoelgang produceert, gaat het best naar de dokter.

Als ouders veranderingen in de stoelgang van hun baby opmerken, is dat meestal geen reden tot bezorgdheid. Wie bezorgd is, kan een kinderarts raadplegen voor verder advies.

Lees ook: Slijm bij de ontlasting kan wijzen op gezondheidsprobleem

Bronnen:
https://www.darmgezondheid.nl
https://www.medicalnewstoday.com


auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: mei 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram