Hoe kan je het risico op darmkanker verlagen?

123-endoscop-darm08-15.jpg

nieuws Jaarlijks krijgen zo’n 8.000 mensen in België de diagnose darmkanker. Dat terwijl uit verschillende onderzoeken naar kankerpreventie blijkt dat je het risico op darmkanker kan verkleinen door je voeding en levensstijl aan te passen. 

Je kan het risico op darmkanker verlagen door:

Niet te veel rood vlees, bereid vlees en vleeswaren te eten 
Mensen die meer dan de geadviseerde hoeveelheid rood vlees of bewerkt vlees per dag eten, hebben mogelijks een (licht) verhoogd risico op het krijgen van dikkedarmkanker en endeldarmkanker, die tot de top drie van de meest voorkomende kankers in België behoren. De Hoge Gezondheidsraad raadt aan om te streven naar 300 gram rood vlees per week en zeker niet de grens van 500 gram te overschrijden.

Wat vis betreft: Wie wekelijks een keer vis eet, heeft 4 procent minder kans op kanker van de dikke darm. Bij twee keer daalt de kans met 8% en bij drie keer in de week vis is dat 12 procent. Dat zeggen onderzoekers van de Nederlandse Wageningen Universiteit in de American Journal of Epidemiology.
De onderzoekers konden geen onderscheid maken naargelang het type vis (vet of mager). Ze vermoeden wel dat het effect te maken heeft met de aanwezigheid van omega-3-vetzuren in vette vis.

Lees ook: Is vlees kankerverwekkend?

Een gezond gewicht te behouden
Overgewicht (BMI +25) zou verschillende kankertypes in de hand werken, zo ook darmkanker. Ook een te hoge buikomtrek door lokaal lichaamsvet kan, zelfs bij een gezond gewicht, het risico op kanker verhogen.

Regelmatig te bewegen
Mensen die regelmatig bewegen in hun dagelijks leven of aan sport doen, hebben een duidelijk lager risico om te sterven aan bepaalde kankertypes dan mensen die inactief zijn. Een verband is aangetoond bij baarmoederslijmvlieskanker, borstkanker en dikkedarmkanker, maar waarschijnlijk verlaagt fysieke activiteit ook het kans op long-, slokdarm- en leverkanker.

Lees ook: ‘Elke stap telt’, benadrukt nieuw officieel bewegingsadvies

Alcoholgebruik te beperken en niet te roken
Wereldwijd is alcohol verantwoordelijk voor minimum 4% van de kankers. Vooral in combinatie met roken neemt het risico op kanker sterk toe. Het advies luidt om geen of maximum tien glazen alcohol per week te drinken. Tabak is sowieso uit den boze.

Lees ook: 10 zelfhulptips om te stoppen met roken

Voldoende vezelrijke voedingsmiddelen te consumeren
Vezels versnellen onze spijsvertering, waardoor voedsel sneller wordt afgevoerd en de kans op beschadigingen in de darmcellen verkleind. Bovendien binden ze zich aan schadelijke stoffen en voeren ze die mee af. Om de vezels hun werk te laten doen, is het wel belangrijk voldoende water te drinken. De vezels absorberen het water bij wijze van spreken als een spons, waardoor je een soepele ontlasting krijgt en obstipatie vermijdt. De Nederlandse Gezondheidsraad adviseert een dagelijkse inname van 30 à 40 gram vezels. Die zitten onder andere in volkorenproducten, zilvervliesrijst, ontbijtgranen, groenten, fruit, peulvruchten en noten. Daarnaast zou je anderhalve tot twee liter water moeten drinken. 

Lees ook: 10 vezelrijke voedselbronnen

Let op je consumptie van melkproducten
Net als vezelrijke voeding zou ook melk de kans op darmkanker vermoedelijk doen dalen. Andere studies wijzen dan weer op het gevaar van een overmatige consumptie van kaas, hoogstwaarschijnlijk omdat (vooral vette) kaas een hoog gehalte aan verzadigde dierlijke vetten zou bevatten, maar meer onderzoek moet dat uitwijzen. 

Een dagelijkse dosis van 700 milligram calcium zou je beschermen tegen dikkedarmkanker. Om je een idee te geven: 2 of 3 glazen melk, of 1 à 2 sneetjes kaas bevatten samen ongeveer 1000 milligram calcium. Een te hoge dosis zou dan weer het risico op prostaatkanker verhogen. Ook hier is meer onderzoek nodig. Het is in elk geval belangrijk om te weten dat volle en magere melkproducten evenveel calcium bevatten. Het ontvetten van het product heeft geen invloed op de calciumconcentratie. Je kan dus beter magere of halfvolle producten kiezen, om het hoge vetgehalte te vermijden. 

Lees ook: Wil of mag je geen melk drinken? Wat zijn de alternatieven voor melk?

Bronnen:
https://www.wcrf.org
https://www.kanker.be
https://kankerregister.org
https://www.voedingenkankerinfo.nl

Lees ook: Buikpijn: symptomen blindedarmontsteking (appendicitis)

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: februari 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram