Hoe kan je het risico op darmkanker verlagen? 
      
                
                	
                        
                        
            
            nieuws
            Jaarlijks krijgen zo’n 8.000 mensen in België de diagnose darmkanker. Dat terwijl uit verschillende onderzoeken naar kankerpreventie blijkt dat je het risico op darmkanker kan verkleinen door je voeding en levensstijl aan te passen. 
Je kan het risico op darmkanker verlagen door:
Niet te veel rood vlees, bereid vlees en vleeswaren te eten 
Mensen die meer dan de geadviseerde hoeveelheid rood vlees of bewerkt vlees per dag eten, hebben mogelijks een (licht) verhoogd risico op het krijgen van 
dikkedarmkanker en endeldarmkanker, die tot de top drie van de meest voorkomende kankers in België behoren. De Hoge Gezondheidsraad raadt aan om te streven naar 300 gram rood 
vlees per week en zeker niet de grens van 500 gram te overschrijden.
Wat vis betreft: Wie wekelijks een keer 
vis eet, heeft 4 procent minder kans op kanker van de dikke darm. Bij twee keer daalt de kans met 8% en bij drie keer in de week vis is dat 12 procent. Dat zeggen onderzoekers van de Nederlandse Wageningen Universiteit in de American Journal of Epidemiology.
De onderzoekers konden geen onderscheid maken naargelang het type vis (vet of mager). Ze vermoeden wel dat het effect te maken heeft met de aanwezigheid van omega-3-vetzuren in vette vis.
 
            
            
            
                
            Lees ook: Krijg je kanker door rood en bewerkt vlees?
        
            
            
Een gezond gewicht te behouden 
Overgewicht (BMI +25) zou verschillende kankertypes in de hand werken, zo ook darmkanker. Ook een te hoge buikomtrek door lokaal lichaamsvet kan, zelfs bij een gezond gewicht, het risico op kanker verhogen. 
 
Regelmatig te bewegen
Mensen die regelmatig 
bewegen in hun dagelijks leven of aan sport doen, hebben een duidelijk lager risico om te sterven aan bepaalde kankertypes dan mensen die inactief zijn. Een verband is aangetoond bij 
baarmoederslijmvlieskanker, 
borstkanker en dikkedarmkanker, maar waarschijnlijk verlaagt fysieke activiteit ook het kans op 
long-, 
slokdarm- en 
leverkanker.
 
                    
                        
                    Lees ook: ‘Elke stap telt’, benadrukt nieuw officieel bewegingsadvies
                
        
        
                
                
                 
            
            
Alcoholgebruik te beperken en niet te roken
Wereldwijd is 
alcohol verantwoordelijk voor minimum 4% van de kankers. Vooral in combinatie met 
roken neemt het risico op kanker sterk toe. Het advies luidt om geen of maximum tien glazen alcohol per week te drinken. Tabak is sowieso uit den boze.
 
                    
                        
                    Lees ook: 10 zelfhulptips om te stoppen met roken
                
        
        
            
            
Voldoende vezelrijke voedingsmiddelen te consumeren
Vezels versnellen onze 
spijsvertering, waardoor voedsel sneller wordt afgevoerd en de kans op beschadigingen in de darmcellen verkleind. Bovendien binden ze zich aan schadelijke stoffen en voeren ze die mee af. Om de vezels hun werk te laten doen, is het wel belangrijk voldoende 
water te drinken. De vezels absorberen het water bij wijze van spreken als een spons, waardoor je een soepele ontlasting krijgt en 
obstipatie vermijdt. De Nederlandse Gezondheidsraad adviseert een dagelijkse inname van 30 à 40 gram vezels. Die zitten onder andere in volkorenproducten, zilvervliesrijst, ontbijtgranen, 
groenten, 
fruit, 
peulvruchten en 
noten. Daarnaast zou je anderhalve tot twee liter water moeten drinken. 
 
                    
                        
                    Lees ook: 10 vezelrijke voedselbronnen
                
        
        
            
            
Let op je consumptie van melkproducten
Net als vezelrijke voeding zou ook 
melk de kans op darmkanker vermoedelijk doen dalen. Andere studies wijzen dan weer op het gevaar van een overmatige consumptie van 
kaas, hoogstwaarschijnlijk omdat (vooral vette) kaas een hoog gehalte aan verzadigde dierlijke 
vetten zou bevatten, maar meer onderzoek moet dat uitwijzen. 
Een dagelijkse dosis van 700 milligram calcium zou je beschermen tegen dikkedarmkanker. Om je een idee te geven: 2 of 3 glazen melk, of 1 à 2 sneetjes kaas bevatten samen ongeveer 1000 milligram calcium. Een te hoge dosis zou dan weer het risico op 
prostaatkanker verhogen. Ook hier is meer onderzoek nodig. Het is in elk geval belangrijk om te weten dat volle en magere melkproducten evenveel calcium bevatten. Het ontvetten van het product heeft geen invloed op de calciumconcentratie. Je kan dus beter magere of halfvolle producten kiezen, om het hoge vetgehalte te vermijden. 
 
                    
                        
                    Lees ook: Wil of mag je geen melk drinken? Wat zijn de alternatieven voor melk?
                
        
        
            
            
Bronnen:
https://www.wcrf.org
https://www.kanker.be
https://kankerregister.org
https://www.voedingenkankerinfo.nl
 
                    
                        
                    Lees ook: Buikpijn: symptomen blindedarmontsteking (appendicitis)
                
        
        
   
		 
                
      
      
      Laatst bijgewerkt: februari 2021 
      
      
          
       
      
              
              
         
      
      
  
      
      
            
    
    Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.