Zoekresultaten voor slokdarmkanker (33 artikels)

Overgewicht en alcohol vergroten kans op slokdarmkanker

Overgewicht en alcohol vergroten kans op slokdarmkanker 27/09/2016 - Belangrijke risicofactoren van slokdarmkanker zijn overgewicht en alcohol. Ongeveer 1 op de 3 gevallen van slokdarmkanker kan worden voorkomen. Dat zijn de twee belangrijkste bevindingen van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WKO), dat het grootste onderzoek ooit rond leefstijl en slokdarmkanker leidde.

Alcohol en tabak versterken risico slokdarmkanker

5/08/2014 - Zowel het gebruik van alcohol als tabak is een risicofactor voor het ontstaan van slokdarmkanker (plaveiselcelcarcinoom van de oesofagus). Beide risicofactoren versterken elkaar, zo blijkt uit onderzoek

Bisfosfonaten verhogen misschien kans op slokdarmkanker

24/09/2010 - De Amerikaanse geneesmiddelenbewaking waarschuwde er vorig jaar voor dat bisfosfonaten mogelijk de kans op slokdarmkanker zouden verhogen.

Ademtest voor maag- en slokdarmkanker?

Ademtest voor maag- en slokdarmkanker? 3/03/2017 - Volgens onderzoekers van het Imperial College London en het Karolinska Institutet in Zweden is maag- en slokdarmkanker op te sporen via een ademtest, zo meldt het wetenschappelijke tijdschrift EOS.

Alcohol directe oorzaak van zeven kankertypes

12/08/2016 - Volgens een studie in het vakblad Addiction is alcohol een belangrijke risicofactor voor zeker zeven types van kanker: mond- en keelkanker, strottenhoofdkanker, slokdarmkanker, leverkanker, colon- en rectumkanker en borstkanker.

Slokdarm -en maagkanker behandelen in ervaren ziekenhuis

24/05/2013 - Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) peilde samen met de Stichting Kankerregister naar de kwaliteit van de zorg bij slokdarm- en maagkanker. Het blijven moeilijk te behandelen kankers,

Christelijk ziekenfonds noemt zwakke ziekenhuizen bij naam

17/06/2013 - Het christelijk ziekenfonds CM doorbreekt een taboe. Het informeert voor het eerst zijn leden in welke ziekenhuizen ze zich het best laten behandelen voor slokdarmkanker – en dus ook in welke niet.

Lopen koffie- of theedrinkers meer risico op slokdarmkanker?

Lopen koffie- of theedrinkers meer risico op slokdarmkanker? 14/05/2019 - Koffie, thee of andere dranken te warm of heet drinken zou mogelijk het risico kunnen verhogen, aldus de Wereldgezondheidsorganisatie. Dat zou het geval zijn vanaf meer dan 65 °C.

Verband tussen BMI en kanker

1/05/2008 - Een hogere BMI vergroot de kans op een aantal vaak voorkomende kankers, zo blijkt uit een literatuurstudie gepubliceerd in The Lancet

Aantal patiënten met huidkanker in twintig jaar meer dan verdubbeld

13/07/2010 - Tussen 1989 en 2008 is het aantal patiënten met huidkanker in twintig jaar meer dan verdubbeld van ongeveer 4.000 naar 10.500. Daarmee is huidkanker na slokdarmkanker de sterkst toenemende soort kanker in Nederland.

Barrett slokdarm: een voorbode van slokdarmkanker

20/11/2013 - Een Barrett slokdarm of Barrett oesofagus is een aandoening van het onderste deel van de slokdarm waarbij het slijmvlies (de slokdarmbekleding) is veranderd (= intestinale metaplasie).

Eén glas bier of wijn verhoogt kans op kanker

9/06/2011 - Eén op de tien gevallen van kanker onder mannen blijkt veroorzaakt te worden door alcoholgebruik. Onder vrouwen is dat één op de 33.

Aanhoudende misselijkheid: oorzaken en wat te doen?

Aanhoudende misselijkheid: oorzaken en wat te doen? 3/03/2023 - Misselijkheid treedt vaak plots op, na het eten van bedorven voedsel of bij een virale infectie. Na een dag ben je doorgaans al verlost van je misselijkheid. Als het gevoel evenwel weken aanhoudt, dan is de misselijkheid chronisch. We overlopen de belangrijkste oorzaken.

Roken veroorzaakt 270.000 kankers per jaar

20/12/2012 - Roken veroorzaakt elk jaar ruim 270.000 kankers in Europa. Dat blijkt uit een onderzoek in het Journal of Clinical Oncology, in 9 Europese landen.

Drie nieuwe studies tonen aan dat dagelijkse aspirine slikken de kans op kanker vermindert

22/05/2012 - Drie nieuwe studies van Oxford University tonen aan dat een dagelijkse lage dosis aspirine (75 mg per dag) slikken de kans op kanker vermindert.

Drinkende man heeft minder risico op hartziekte

19/12/2009 - Mannen die regelmatig tot vaak alcohol drinken, lopen de helft minder risico op hartziekten. Dat beweren althans Spaanse onderzoekers in het vakblad Heart.

WHO: ‘Hete dranken vergroten mogelijk kans op kanker, koffie niet’

1/07/2016 - Goed nieuws voor de koffiedrinkers: koffie wordt door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) niet langer beschouwd als kankerverwekkend. Te hete dranken vormen volgens de WHO wel een gevaar: ze verhogen mogelijk de kans op kanker.

Aspirientje per dag helpt tegen kanker

13/01/2011 - Dagelijks gebruik van aspirine vermindert de sterfte aan verschillende veel voorkomende kankers, zo blijkt uit een recente Britse studie in het medische vakblad The Lancet.

Vrouwen krijgen meer kanker

4/11/2005 - Voor vrouwen neemt de kans op het krijgen van kanker toe, bij mannen daalt het risico de laatste jaren. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Integrale Kankercentra.

Risico op longkanker: wat zijn de feiten en de fabels?

Risico op longkanker: wat zijn de feiten en de fabels? 29/07/2017 - Het is een fabeltje dat light sigaretten of sigaretten met een verminderd teergehalte veiliger zijn dan gewone sigaretten. En zo zijn er nog meer.

Wat is het verband tussen uw voeding en het risico op kanker?

Wat is het verband tussen uw voeding en het risico op kanker? 10/08/2017 - Onderzoek heeft aangetoond dat er een verband bestaat tussen onze voeding en bepaalde soorten kanker, zoals dikkedarm-, borst-, slokdarm-, mond-, prostaat- lever- en maagkanker.

Geen glas rode wijn is beter dan één glas rode wijn

8/01/2017 - Gematigde drinkers leven langer dan geheelonthouders: dat hebben we lang geloofd. De Nederlandse psychiater René Kahn haalt ons uit die illusie: het is een mythe, te wijten aan ondeugdelijk onderzoek.

12 Goede reflexen tegen kanker: doe zelf je risico dalen.

12 Goede reflexen tegen kanker: doe zelf je risico dalen. 28/05/2013 - 30 tot 50 % van de kankers zouden we kunnen vermijden. En toch blijft het aantal kankers stijgen. Erg verbazingwekkend is dat niet,omdat nog zoveel mensen zich vergissen wat betreft de belangrijkste risicofactoren.

Grote kwaliteitsverschillen tussen ziekenhuizen

12/08/2009 - Volgens het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) bestaat er een verband tussen de uitkomst van een operatie en het aantal operaties dat door een chirurg of in een ziekenhuis werd uitgevoerd.

Vermindert aspirine kans op kanker en hartziekte?

6/09/2014 - Dagelijks preventief aspirine slikken kan de kans op verschillende soorten kanker verkleinen bij mensen van middelbare leeftijd. Dat blijkt uit een aantal nieuwe studies.

Is pikant eten slecht voor de maag?

28/02/2010 - Dat je van pikant eten diarree, een maagzweer of zelfs kanker zou krijgen, is een hardnekkig fabeltje. Dat pikant eten zou helpen om te vermageren of dat het zou beschermen tegen kanker is evenmin aangetoond.

Hoe kunt u de kans op kanker verkleinen?

Hoe kunt u de kans op kanker verkleinen? 9/01/2015 - Ongeveer een derde van de meest voorkomende gevallen van kanker kan worden voorkomen door gezond te eten en te leven.

Longkankerchirurgie: keuze ziekenhuis is van levensbelang

Longkankerchirurgie: keuze ziekenhuis is van levensbelang 7/05/2016 - Van alle ziekenhuizen die in 2014 longkankerchirurgie uitvoerden, komt bijna één op de drie niet aan tien ingrepen op een jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Intermutualistisch Agentschap (IMA). Zeer zorgwekkend, want in die ziekenhuizen heb je dubbel zoveel kans om te sterven als in ziekenhuizen die meer ingrepen uitvoeren, blijkt uit een studie van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg.

Gratis preventief onderzoek in Globaal Medisch Dossier: 1 maal per jaar

29/05/2011 - Als u tussen 45 en 75 jaar bent, kan de huisarts die uw Globaal Medisch Dossier (GMD) beheert vanaf 1 april 2011 één keer per jaar een preventiemodule aanrekenen.

Kanker steeds minder vaak dodelijk

Kanker steeds minder vaak dodelijk 6/01/2018 - De kansen op overleving van kanker zijn de afgelopen vijftig jaar flink gestegen: de vijfjaarsoverleving is tussen 1961-1970 en 2011-2015 bijna verdubbeld van 36 procent naar 64 procent en de 10-jaarsoverleving tussen 1961-1970 en 2006-2010 van 32 naar 54 procent.

volgopfacebook

volgopinstagram