Is diabetesmedicijn Ozempic een wondermiddel om snel gewicht te verliezen?

In dit artikel
Is diabetesmedicijn Ozempic een wondermiddel om snel gewicht te verliezen?

dossier

Ozempic is een merknaam voor semaglutide, een geneesmiddel voor mensen met diabetes type 2. Het medicijn werkt in op je pancreas en je hersenen, waardoor je bloedsuikergehalte daalt en je eetlust afneemt. Omdat je minder gaat eten, kan je snel gewicht verliezen, wat Ozempic alsmaar populairder maakt bij niet-diabetespatiënten. Artsen waarschuwen echter voor de mogelijk intense bijwerkingen.

Hoe werkt Ozempic?

Getty_ozempic_insuline_diabetes_2022.jpg

© Getty Images

Ozempic is, net zoals Wegovy – een andere merknaam voor semaglutide, ontworpen om eenmaal per week te worden geïnjecteerd in de maag, dij of arm. Het medicijn verlaagt de bloedsuikerspiegel en reguleert insuline, wat cruciaal is voor mensen met diabetes type 2. Ozempic imiteert ook een hormoon genaamd glucagon-like peptide-1 (GLP-1) dat we van nature in onze darmen produceren. Dat zorgt voor een ‘voldaan’ gevoel waardoor we minder gaan eten. Dan rijst de vraag: kan semaglutide ook ingezet worden als behandeling voor mensen met overgewicht en obesitas?

Lees ook: Wat is het beste dieet?

Ozempic voor gewichtsverlies

Om dat na te gaan heeft een internationale groep onderzoekers 1.961 mensen met overgewicht of obesitas gerekruteerd, waarvan de helft in het kader van de studie wekelijks een injectie kreeg met semaglutide. Anderhalf jaar later bleek dat de deelnemers die semaglutide kregen, weliswaar in combinatie met een vermageringsdieet en een bewegingsprogramma, gemiddeld 15,3 kilogram verloren. Het gemiddelde gewichtsverlies in de controlegroep was slechts 2,6 kilogram. Semaglutide blijkt dus een efficiënt vermageringsmiddel, waardoor Ozempic nu ook alsmaar populairder wordt bij mensen die geen overgewicht hebben, maar wel snel gewicht willen verliezen. 

Lees ook: Waarom kan de ene persoon makkelijker vet verbranden dan de andere?

Bijwerkingen van Ozempic

Mensen die Ozempic en Wegovy nemen, al dan niet om medische redenen, kunnen last krijgen van vermoeidheid en algemene malaise, maar vooral misselijkheid, braken, diarree of constipatie, buikpijn, hoofdpijn en uitdroging zijn veelvoorkomende bijwerkingen. Soms in die mate dat een bezoek aan de spoedafdeling nodig is. Normaal gezien worden patiënten die semaglutide nemen dan ook goed opgevolgd door een arts. Sporadisch kan Ozempic zelfs het risico op galstenen of pancreatitis verhogen, een pijnlijke ontsteking van de pancreas.

Is Ozempic gevaarlijk?

Aangezien artsen normaal de patiënten goed opvolgen, houdt het altijd een risico in om Ozempic op eigen initiatief te nemen. Het medicijn is nog niet getest bij mensen die niet met overgewicht kampen. Zo zouden de bijwerkingen mogelijks intenser kunnen. Deskundigen waarschuwen dan ook dat het een risico inhoudt om Ozempic te nemen op eigen initiatief en zonder de nodige medische begeleiding. 

Bronnen:
https://www.nytimes.com
https://www.gezondheidenwetenschap.be

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: december 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram