Kan je in België Ozempic kopen zonder voorschrift?

In dit artikel
Kan je in België Ozempic kopen zonder voorschrift?

dossier

Het diabetesmedicijn Ozempic heeft het laatste jaar ook naam gemaakt als afslankmiddel. Ozempic reguleert de suikerspiegel en heeft als nevenwerking dat het de eetlust afremt, waardoor je gaat vermageren. Gewichtsverlies kan oplopen tot maar liefst 25 kilo. 

Producent Novo Nordisk heeft naast Ozempic ook Wegovy ontwikkeld, dat een hogere dosis van de werkzame stof semaglutide bevat en waardoor je dus nog meer gaat afvallen. Waarschijnlijk komt Wegovy volgend jaar op de Belgische markt, maar in afwachting daarvan vragen velen zich af: kan je Ozempic kopen zonder voorschrift?

Lees ook: Na Ozempic: diabetesmedicijn Mounjaro geeft nog meer gewichtsverlies

Ozempic online kopen?

Getty_ozempic_afslankmiddel_2023.jpg

© Getty Images / afslankmiddel Ozempic

“In België kan je Ozempic alleen maar met een voorschrift en bij een erkende apotheek afhalen”, zegt Ann Eeckhout van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG). “Online mag je enkel reserveren. In andere landen wordt het medicijn misschien wel op internet te koop aangeboden, maar het is verboden om aan ons land te leveren. Je moet je aan de Belgische wetgeving houden.”

Hoewel je tegenwoordig praktisch alles op internetsites wereldwijd kan bestellen, zijn medicijnen een uitzondering. Als Belg mag je enkel bestellen op websites van Belgisch erkende apotheken. Die kan je herkennen aan het Belgische vlaggetje onderaan de site met daarin een verwijzing naar het FAGG. Websites die geen producten uit Belgisch erkende apotheken verkopen, zijn dus in feite illegaal. Zogenaamde ‘online consultaties’ zijn voor Belgische patiënten ook illegaal. Er moet namelijk direct contact zijn tussen een arts en zijn patiënt.

Wie probeert om Ozempic online aan te kopen zonder voorschrift, zal waarschijnlijk de melding krijgen dat het medicijn uit voorraad is. Mogelijks wordt ook het alternatief ‘Saxenda’ aangeboden. Saxenda is ook een product van Novo Nordisk, maar met een andere werkzame stof: het bevat liraglutide in plaats van semaglutide.

Lees ook: Geneesmiddel tegen obesitas Saxenda: beperkt effect en risico op bijwerkingen

Nieuw afslankmiddel Wegovy

Getty_wegovy_afslankmiddel_2023.jpg

© Getty Images / afslankmiddel Wegovy

Wegovy bevat nog meer semaglutide dan Ozempic. Terwijl Ozempic eigenlijk een diabetesmedicijn is, is Wegovy specifiek bedoeld voor de behandeling van obesitas. Als je Wegovy wekelijks injecteert, kan het leiden tot een gewichtsverlies van gemiddeld 15 tot 17 procent.

Wegovy is door het Europees geneesmiddelenagentschap EMA goedgekeurd, maar wordt voorlopig alleen in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en intussen ook in Denemarken, Noorwegen en Duitsland verkocht.

Wanneer het medicijn in ons land verkrijgbaar zal zijn, is voorlopig niet duidelijk. “België is een lastige markt: we zijn een klein land, en bijsluiters enzovoort moeten in drie landstalen worden geproduceerd”, duidt Ann Eeckhout van het FAGG. “Bovendien duren de procedures bij de FOD Economie en het RIZIV behoorlijk lang.”

Lees ook: Wegovy: nog beter dan Ozempic om te vermageren?

Bronnen:
https://www.vrt.be
https://www.ema.europa.eu
https://www.fda.gov
https://www.gezondheidenwetenschap.be

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: oktober 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram