Supplement berberine als alternatief voor afslankmiddel Ozempic?

In dit artikel
Supplement berberine als alternatief voor afslankmiddel Ozempic?

dossier

Veel mensen leveren dagelijks een strijd met de weegschaal. Het mag dan ook niet verbazen dat het diabetesmedicijn Ozempic – dat helpt om af te vallen - als een zoet broodje over de toonbank van de apotheek gaat. Maar door de grote populariteit van het medicijn, is er een tekort ontstaan. Berberine is een natuurlijke stof met een gelijkaardige werking. Kan berberine als surrogaat dienen voor het gewichtsreducerende Ozempic?

Lees ook: Is diabetesmedicijn Ozempic een wondermiddel om snel gewicht te verliezen?

Berberine als supplement

Getty_berberine_supplement_vermageren_2023.jpg

© Getty Images

"Berberine is een natuurlijke stof die in veel planten voorkomt", zegt Dr. Carl Giordano, chirurg in New Jersey. “De meest voorkomende planten waarin je de stof terugvindt, zijn berberis (zuurbes), goudsbloem, Oregondruiven en Chinese gouddraad.”

Berberine maakt deel uit van een groep stikstofhoudende verbindingen: alkaloïden. Andere bekende alkaloïden zijn morfine, nicotine en cafeïne. Berberine is minder bekend dan cafeïne, maar het is geen nieuwe stof. Ze wordt al meer dan 400 jaar gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde, voornamelijk om diarree en andere gastro-intestinale infecties te behandelen.

Als je berberine als pil (capsule of tablet) of poeder inneemt, komt het in je bloedbaan terecht en gaat het naar je cellen, waar het zich bindt aan verschillende moleculen. Door die verschillende interacties kan het meer dan één ziekte tegelijk beïnvloeden. "Berberine werkt op cellulair niveau en verandert hoe cellen werken door dingen uit en aan te zetten," zegt Elizabeth Bradley, specialist in functionele geneeskunde. "De basisinteracties hebben betrekking op veel verschillende processen in het lichaam."

Onderzoek toont aan dat berberine effectief kan zijn bij verschillende chronische ziekten, waaronder diabetes, hart- en vaatziekten en ontstekingsziekten. Een kanttekening hierbij is evenwel dat de meeste onderzoeken bescheiden en niet altijd kwalitatief zijn. De resultaten zijn dus niet altijd even betrouwbaar.

Lees ook: Na Ozempic: diabetesmedicijn Mounjaro geeft nog meer gewichtsverlies

Berberine als afslankmiddel

“Net als Ozempic verlaagt berberine de bloedsuikerspiegel en kan het leiden tot gewichtsvermindering”, zegt Giordano. Maar in tegenstelling tot Ozempic is het niet injecteerbaar en kan men het oraal innemen.
En er zijn nog verschillen. "Berberine helpt niet om het hongergevoel van het lichaam of om het hunkeren naar voedsel te stoppen," zegt Neil Paulvin, een arts in New York die zich specialiseert in levensduur en regeneratieve geneeskunde. "Het vertraagt de maaglediging niet, wat een van de belangrijkste werkingen is van Ozempic.”
“Met berberine verliezen patiënten maximaal twee tot vier kilo per maand, zo niet minder", zegt Paulvin. "Met Ozempic verliest men vijf tot twaalf, soms wel zestien kilo per maand.” Berberine is bovendien goedkoop vergeleken met de hoge kost van Ozempic. En het is vrij verkrijgbaar.

Lees ook: Wat is het beste dieet?

Gezondheidsvoordelen van berberine

De voordelen van berberine voor de gezondheid reiken verder dan louter gewichtsverlies. “Berberine kan helpen om een paar kilo af te vallen omdat het de werking van insuline verbetert. Ook verbetert het de manier waarop je lichaam koolhydraten gebruikt. Het maakt mensen minder insulineresistent", zegt Giordano.
“Berberine kan het lichaam ook helpen om suiker uit het systeem te halen en in de cellen te brengen, wat in sommige gevallen helpt bij gewichtsverlies", voegt Paulvin toe. Al zijn de meeste klinische onderzoeken naar het effect van berberine op gewichtsverlies, uitgevoerd op muizen.

Andere potentiële voordelen van berberine voor de gezondheid zijn volgens Giordano en Paulvin:

 • Het kan de hoeveelheid glucose die cellen opnemen, verminderen
 • Het werkt in op cellulaire routes die de levensduur beïnvloeden
 • Het kan de darmen herstellen en infecties elimineren
 • Het remt de groei van schadelijke bacteriën in je darmen
 • Het vermindert ontstekingen
 • Het heeft een licht cholesterolverlagend effect

Lees ook: Vetverbranding: is een L-carnitine supplement nuttig?

Risico's en bijwerkingen

Berberine lijkt misschien onschuldig, omdat het een plantaardig middel is, maar er zijn toch potentiële risico's en bijwerkingen. 

Risico's

 • Berberine mag alleen door volwassenen worden gebruikt, en is mogelijk niet veilig voor baby's, kinderen en zwangere vrouwen, omdat het hersenbeschadiging kan veroorzaken bij de foetus of jonge kinderen.
 • Mensen die medicijnen nemen voor vergevorderde diabetes type 2, moeten met hun arts overleggen voordat ze beginnen met berberine, omdat het supplement de insulinedosering en bloedsuikerspiegel kan beïnvloeden.
 • Berberine kan een wisselwerking hebben met andere medicijnen en is niet veilig om in te nemen met bloedsuiker- en bloedlipidenmedicijnen, lever-, bloedstollings- en bloeddrukmedicijnen. 

Bijwerkingen

Hoewel berberine een heleboel voordelen lijkt te hebben, zijn er ook bijwerkingen mogelijk, zoals:

 • Diarree
 • Constipatie
 • Opgeblazen gevoel
 • Maagklachten
 • Hypoglykemie of een lage bloedsuikerspiegel 


Over eventuele risico’s na langdurig gebruik, is nog weinig geweten. Daarom wordt aangeraden om berberine maximaal gedurende zes maanden in te nemen, met een dagelijkse dosering tot 1,5 g per dag. Raadpleeg sowieso een arts voor je berberine inneemt. Hij zal voor jou de juiste dosis bepalen. 

Lees ook: 7 tips om je vetverbranding te stimuleren

Berberine kopen

Net zoals in andere landen is ook in België berberine zonder voorschrift verkrijgbaar. Je vindt berberine onder andere in de (online) apotheek en in kruidenierswinkels zoals Kruidvat.

Bronnen:
https://www.cnbc.com
https://www.gezondheidenwetenschap.be
https://health.clevelandclinic.org

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juli 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram