7 tips om je vetverbranding te stimuleren

123-dieet-slank-lintm--06-19.png

dossier

Je kan wel minder eten om gewicht te verliezen, maar is dat ook de beste manier om vet kwijt te geraken? We geven enkele tips om op een duurzame manier vet te verbranden.

Lees ook: Vetverbranding: is een L-carnitine supplement nuttig?

7 tips om vet te verliezen

  • Neem minder calorieën op dan je verbruikt
Als je vet wil verliezen binnen een vermageringsdieet, moet je minder calorieën innemen dan je verbruikt. Enkel dan zal het lichaam zijn vetmassa aanspreken. Maar overdrijf niet: beperk je tot een reductie van 500 calorieën onder je energieverbruik. Eet je er nog minder, dan zal je gemakkelijker spieren afbreken en wordt het ook moeilijker om vol te houden.

Lees ook: Cryolipolyse: afvallen door hardnekkig vet te bevriezen (CoolSculpting)


  • Eet voldoende eiwitten
Er zijn veel voordelen aan een eiwitrijk dieet: je bent langer verzadigd waardoor automatisch je calorie-inname vermindert. Je behoudt bovendien je spiermassa en een gezond metabolisme tijdens een afslankdieet.

Je kan eventueel je inname van koolhydraten wat verminderen, maar laat deze voedselgroep nooit helemaal weg, zeker niet als je aan sport doet. Door een boterham of een aardappel minder te eten, zal je al langzaam vet verliezen zonder spieren af te breken of aan trainingsprestaties in te boeten.

Lees ook: Zijn eiwitrepen gezonde snacks?

  • Doe aan krachttraining
Bij krachttraining zal je niet alleen tijdens, maar ook na je training nog een hele tijd calorieën verbranden. Daarnaast blijft je rustmetabolisme op peil. Dat is vooral belangrijk als je een afslankdieet volgt en het aantal calorieën flink vermindert. Zonder krachttraining kan je metabolisme tot wel 20 procent vertragen. Je behoudt bovendien je spiermassa. Spieren zijn metabolisch actief, wat betekent dat ze ook calorieën verbranden. Verlies je spieren, dan verlies je ook de calorieverbranding die ze produceren.

Lees ook: Buikvet verbranden: hoe krijg je die buik weg?

  • Doe aan HIIT-training (high intensity interval training)
High intensity interval training (HIIT) bestaat uit een combinatie van kortdurende oefeningen aan hoge intensiteit afgewisseld met korte rustpauzes om je hartslag hoog te houden. Studies tonen aan dat HIIT zeer effectief is bij het verbranden van vet en om duurzaam gewicht te verliezen.

  • Train op een nuchtere maag
Nuchter trainen betekent dat je traint met een lage voorraad koolhydraten in je lichaam. Zo train je je vetmetabolisme. Trainen op een nuchtere maag doe je beter niet langer dan 1,5 uur en aan een hartslag die niet hoger is dan 70 procent van je maximale hartslag. 

Lees ook: Cardio- of krachttraining: wat is beter om af te vallen?

  • Drink koffie
Cafeïne stimuleert zowel de vetafbraak als het algemene energieverbruik. Als je cafeïne combineert met een duurtraining, krijg je dus een dubbel effect: beweging op zich stimuleert al de vetverbranding en cafeïne zal die verbranding nog verhogen.

Lees ook: Koffie voor je training helpt om meer vet te verbranden

  • Eet meer gezonde vetten
Gezonde omega-3-vetten, zoals je vindt in vette vis, olijfolie en noten, zijn betrokken bij het vormen van weefselhormonen. Deze hormonen hebben een positief effect op onder andere ontstekingen en het vet- en cholesterolgehalte.

Lees ook: Hartvriendelijke voeding: welke producten zijn goed voor hart en bloedvaten?

Bronnen:
https://www.healthline.com
https://www.verywellfit.com

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: januari 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram