- dossierUien bewaren: zo blijven ze langer goed
- dossierHoe gezond is rijstolie?
- boeken/interviewsZo krijg je gezonde darmen
- dossierHet AHEI-dieet: de sleutel om gezond ouder te worden?
Hartvriendelijke voeding: welke producten zijn goed voor hart en bloedvaten?
dossier
De juiste voedingskeuze maken, is helemaal niet ingewikkeld. Meer zelfs, het is een haalbare kaart voor iedereen. Door een aantal producten wat vaker op het menu te zetten, steek je een handje toe om je hart en bloedvaten gezond te houden.
Lees ook: Expert Michaël Sels over diëten en gezonde voeding
1. Olijven en olijfolie
Olijfolie, als vervanger van boter of een ander verzadigd vet, bevat hoofdzakelijk onverzadigde vetten en is een belangrijke speler in de strijd tegen hart- en vaatziekten. Olijven en olijfolie staan er ook om bekend dat ze het cholesterolgehalte, ook van de LDL-cholesterol (de slechte soort) in het bloed reduceren.
Lees ook: Zijn olijven goed voor je?
2. Verse kruiden

Lees ook: Is munt gezond en waarvoor kan je het gebruiken?
3. Zuivel of drinks waaraan sterolen zijn toegevoegd
Lees ook: Plantaardige sterolen
4. Magere yoghurt
Zuivel bevat veel calcium, een belangrijke bouwsteen voor je botten, maar het kan ook helpen om je bloeddruk onder controle te houden. Yoghurt bevat niet alleen veel calcium maar ook veel kalium, en met vetarme yoghurt zit je helemaal goed om je calciumopname te boosten.
Lees ook: Hypocalciëmie: symptomen en gevaren van een calciumtekort
5. Vette vis zoals zalm en tonijn

Lees ook: De zin en onzin van omega 3-vetzuren
6. Weinig alcohol
Er werd lang beweerd dat matig gebruik van rode wijn - 1 glas per dag - bechermt tegen kanker en hart- en vaatziekten. Rode wijn bevat namelijk twee antioxidanten, resveratrol en catechine, die je vaatwanden zouden beschermen. Die mythe werd helaas een paar jaar geleden ontkracht door een Amerikaans onderzoek.
Alcohol in het algemeen, wanneer gedronken met mate en met gezond verstand, doet de goede cholesterol (HDL) in het bloed wel stijgen en zorgt ervoor dat het bloed minder snel klontert. Tenzij je zwanger bent of te jong, of tenzij er contraïndicaties zijn ten gevolge van medicatie die je inneemt. Volgens Patrick Mullie, voedingsdeskundige aan de VUB, zijn vrouwen die één glas alcohol per dag drinken en mannen die er twee nemen (bier of wijn) over het algemeen beter beschermd tegen hart- en vaatziekten.
Te veel alcohol is dan weer slecht voor het hart. De maximum hoeveelheden volgens de richtlijnen van de Hoge Gezondheidsraad zijn maximaal 10 glazen wijn van 10 cl of 10 glazen bier van 25 cl per week, gespreid over die tijdspanne genuttigd.
Lees ook: Kan je ook van wijn een ‘bierbuik’ krijgen?
7. Okkernoten en amandelen
Lees ook: Hoe gezond zijn noten?
8. Edamame en andere sojabonen

9. Sinaasappels, kersen en blauwe bessen
Sinaasappels bevatten pectine, dat is een voedingsvezel die helpt om het cholesterolgehalte in de hand te houden. Daarnaast bevatten ze ook kalium, een mineraal dat helpt om de bloeddruk onder controle te houden. Kersen zitten dan weer boordevol anthocyanen (of anthocyanine), een antioxidant dat de bloedvaten zou beschermen. Blauwe bessen bevatten niet alleen anthocyanine (die zorgen trouwens ook de donkere kleur) maar ook veel vezels en tal van andere nutriënten.
Lees ook: Hoe gezond zijn kersen?
10. Gerst, lijnzaad en havermout
Lees ook: Wat zijn voedingsvezels?
Bronnen:
www.webmd.com
www.nhlbi.nih.gov