Kan je ook van wijn een ‘bierbuik’ krijgen?

In dit artikel
Kan je ook van wijn een ‘bierbuik’ krijgen?

dossier

Veel mensen drinken wel eens een glaasje alcohol... en bij een heel pak van hen blijft het niet bij één consumptie. Bestaat er echt zoiets als een bierbuik? En kan je ook van wijn een bierbuik krijgen? 


Lees ook: Kan je de afbraak van alcohol in je bloed versnellen?

Waarom krijg je van alcohol een ‘bierbuik’?

123m-rode-wijn-4-12-19.jpg
Calorieën uit alcohol worden meteen verbruikt, waardoor de calorieën uit de voeding worden opgeslagen als vet indien we meer caloriën opnemen dan we verbruiken. Bovendien heeft alcohol de onaangename eigenschap dat het de afbraak van andere vetten uit onze voeding vertraagt. Gevolg is dat het lichaam nog meer vet opslaat.

Bij mannen wordt dat vet vooral opgeslagen rond de buik. Bij vrouwen daarentegen gaat het extra vet vooral in de heupen, bovenbenen en armen zitten. Vandaar dat de ‘bierbuik’ een typisch mannelijk fenomeen is.
Dat wordt bevestigd door een onderzoek in Denemarken in opdracht van het Kennisinstituut Bier dat gefinancierd wordt door de Nederlandse bierbrouwers. Wie meer dan twee glazen bier per dag of meer dan 4 l bier per week drinkt, heeft meer kans op een dikke buik dan iemand die minder of helemaal niet drinkt.

Dat zou mogelijk niet alleen een gevolg zijn van de bierconsumptie, maar ook van het feit dat (zware) drinkers vaak minder gezond leven (bijvoorbeeld minder bewegen) en minder gezond eten. Tijdens het drinken ontstaat bijvoorbeeld vaak de neiging om ook nog eens vet te eten (nootjes, chips, snacks, een pak friet,…). Het verdovende effect van alcohol maakt dat wie dronken wordt zichzelf minder in de hand heeft en minder maat kan houden in het eten van chips en snacks.

Lees ook: Wat helpt wel en niet bij een kater?

Lees ook: Met welke sporten kan je best buikvet verliezen?

Hoeveel calorieën bevat alcohol?

1 gram alcohol bevat 7 Kcal. Ter vergelijking: 1 gram vet bevat 9 calorieën, 1 gram suiker 4 calorieën. De hoeveelheid calorieën verschilt per soort alcoholische drank. Aangezien een standaardglas alcohol 10 gram zuivere alcohol bevat, gaat het om minimum 70 Kcal per glas. Bieren bevatten van nature meer suikers en zijn daardoor nog calorierijker. Een glas pils bevat zo'n 110 Kcal, donker bier tot meer dan 200 Kcal.

Ook wijn bevat veel calorieën, zij het minder dan bieren. Een glas rode wijn (10 cl) bevat ongeveer 70 Kcal, een glas witte wijn 120 Kcal. Je kan dus ook van wijn verdikken.

Omdat ze naast alcohol ook fruitsappen of limonades bevatten, zijn zogeheten 'alcopops' echte caloriebommen.

Lees ook: Hoeveel calorieën zitten er in alcohol?

Bronnen:
www.jellinek.nl
www.nhs.uk
www.bierengezondheid.be
www.kennisinstituutbier.nl


Laatst bijgewerkt: juni 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram