Hoe gezond zijn kersen?

In dit artikel
Hoe gezond zijn kersen?

dossier

De zomer staat synoniem voor winkelrekken met roodgekleurde fruitsoorten. Een van die fruitsoorten is de kers, zoet of zuur, en koploper onder de vruchten met een antioxiderende werking. 

Lees ook: Wat zijn antioxidanten en vrije radicalen en wat doen ze voor onze gezondheid?

Soorten kersen

123M_kersen_fruit_2022.jpg
Er zijn twee soorten kersen: zoete kersen en zure kersen of krieken. Ze hebben elk hun eigen, unieke voedingsstoffenprofiel en dus ook een enigszins andere werking op je gezondheid. Zoete kersen staan bekend om hun ontstekingsremmende kwaliteit. Zure kersen of krieken hebben dan weer een positieve werking op je huid, je slaap en en bloeddruk. Ze bevorderen ook het spierherstel.

Lees ook: Hoe meer fruit en groenten we eten, hoe beter voor onze gezondheid?

Voedingswaarde

Kersen zijn rijk aan belangrijke vitaminen en mineralen. Een portie zoete kersen bevat 18% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C. Bij rode kersen is dat zelfs 25%. Kersen zijn ook een goede bron van vitamine A, koper, mangaan, kalium en ijzer.
Eén kopje zoete kersen zonder pitten bevat:

 • 97 calorieën
 • 2 gram eiwit
 • Minder dan 1 gram vet
 • 25 gram koolhydraten
 • 3 gram vezels
 • 20 gram suiker

Lees ook: Hoe ontpit je kersen in een handomdraai?

Gezondheidsvoordelen

Net als vele vruchten zijn kersen rijk aan vitamine C dat je immuunsysteem ondersteunt, helpt bij ijzeropname en collageenvorming. Kersen hebben daarnaast nog enkele andere voordelen:

 • Ontstekingsremmend: kersen bevatten een bepaalde stof, anthocyanen, die verantwoordelijk zijn voor de ontstekingsremmende werking. Deze stof geeft de kers ook zijn dieprode kleur. Hoe roder een kers is, hoe groter dus zijn ontstekingsremmende werking. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat kersen door deze eigenschap chronische ontstekingsziektes kunnen verlichten, zoals artritis en jicht.
 • Ondersteunt je immuunsysteem: in kersen zitten veel antioxidanten, meer nog dan in blauwe bessen of aardbeien. Deze stoffen zijn goed voor je weerstand. 
 • Goed voor de huid: vitamine A (retinol) in kersen – vooral in de zure variant – heeft een positief effect op de huid. Retinol zou onder andere de huid elastischer maken.
 • Goed voor het hart: de polyfenolen en kalium in kersen stimuleren de cardiovasculaire gezondheid. Je bloeddruk wordt op peil gehouden, je aders blijven gezond en de hoeveelheid goede cholesterol zal verhogen.
 • Sneller spierherstel: door de antioxidanten en ontstekingsremmende stoffen kunnen kersen helpen om spieren te kalmeren die pijnlijk aanvoelen na het sporten.
 • Helpt bij slapeloosheid: kersen bevatten melatonine, ook gekend als het slaaphormoon. Melatonine ondersteunt een gezond slaappatroon, zodat je overdag minder vermoeid bent.

Lees ook: Bevat zomerfruit meer vitaminen dan ander fruit?

Bronnen:

https://www.dokter.nl
https://www.webmd.com


auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juni 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram