Hoe meer fruit en groenten we eten, hoe beter voor onze gezondheid?

unspl-m-groeten-fruits-!-7-21.jpg

nieuws Groenten en fruit zijn essentiële bronnen van voedingsstoffen die bijzonder belangrijk zijn voor de gezondheid, met name wat betreft het voorkomen van hart- en vaatziekten, diabetes (T2D) en bepaalde vormen van kanker, en dus het verkleinen van het risico op vroegtijdige sterfte. Al jaar en dag raden specialisten ons aan om dagelijks vijf stukken groenten en fruit te eten, maar staat dat voedingsadvies vandaag nog op punt, en als we er meer eten, ondervinden we dan ook meer gezondheidsvoordelen? 

Lees ook: Eet je voor het klimaat beter lokale groenten en fruit?

Grootschalig onderzoek
Om dat uit te vissen heeft een Amerikaans teams (Harvard University) een zeer grootschalig onderzoek uitgevoerd. Eerst analyseerden de wetenschappers gegevens uit twee studies waaraan in totaal ongeveer 100.000 volwassenen (mannen en vrouwen) deelnamen die aanvankelijk vrij waren van hart- en vaatziekten, diabetes en kanker. Zij werden gedurende ongeveer 20 jaar gevolgd en hun voedingsgewoonten werden met regelmatige tussenpozen geregistreerd. Deze analyse werd vervolledigd door kruisverwijzingen naar de resultaten van vierentwintig andere studies, waarbij bijna twee miljoen mensen betrokken waren.

Lees ook: Waarom vitamine C zo belangrijk is

Stagnatie van gezondheidsvoordelen
De bevindingen? Hoe meer groenten en fruit worden gegeten, hoe lager het risico op kanker, hart- en vaatziekten en chronische aandoeningen van de luchtwegen, en ook op vroegtijdige sterfte (tot -13%). Maar er is wel een drempel. Dr. Catherine Watkins (International Journal of Medicine): "De doeltreffendheid van de regel "vijf groenten en fruit per dag" wordt bevestigd. Daarna is er een plateau en heeft verdere consumptie geen significant effect meer.

Lees ook: Van een gezonde buik tot een gezond brein

Kunnen we te veel groenten eten?
Moeten degenen die meer dan vijf porties eten hun inname verminderen? Nee, natuurlijk niet, en dat geldt vooral voor groenten. Twee stukken fruit per dag schijnt een goede hoeveelheid te zijn, maar dat hoeft niet veel meer te zijn. Wat groenten betreft, kunnen we daarentegen zoveel eten als we willen, en zelfs als het niet veel goeds doet, kan het ook geen kwaad. Bovendien weten we dat hoe meer groenten we eten, hoe meer we in onze maag de plaats innemen van veel minder gezonde voedingsmiddelen, en dan denken we met name aan rood of verwerkt vlees, en aan vette en zoete producten.

Lees ook: Is vlees kankerverwekkend?

bron: Circulation (www.ahajournals.org/journal/circ)

Laatst bijgewerkt: juli 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram