Jicht: is voeding de oorzaak en helpt een dieet?

123-man-pijn-vinger-jicht-170_08.jpg

nieuws Het is een misvatting dat jicht een welvaartsziekte is die te wijten is aan een liederlijk leven. Wel kan overmatig eten en drinken van alcohol bij mensen die erfelijk belast zijn om jicht te krijgen, of die eerder al een jichtaanval hebben gehad, een aanval uitlokken. Mensen bij wie jicht is vastgesteld, doen er dan ook best aan om naast hun geneesmiddelen ook een aantal voedingsvoorschriften in acht nemen. Volg hierbij de aanbevelingen van je behandelende arts.

Voedingsvoorschriften
Zwaarlijvige jichtpatiënten moeten eerst en vooral afvallen. Dit moet onder medische begeleiding gebeuren omdat snel afvallen het gehalte aan urinezuur kan verhogen en tot een nieuwe aanval kan leiden.
• Veel water drinken, liefst minstens 2 liter per dag.
• Purinerijke voedingsmiddelen moeten worden vermeden of beperkt. Bedoeling is om dagelijks niet meer dan 200 mg purine per dag te eten (onze doorsnee voeding bevat ongeveer het dubbele). Na verloop van tijd ervaren mensen met jicht zelf voor welke voedingsmiddelen ze gevoeliger zijn.
• Producten met zeer hoge purinegehaltes (meer dan 150 mg per 100 g)vermijd je beter helemaal: Vlees: gans, kip met vel en orgaanvlees (zoals hart, niertjes, hersenen, zwezerik, lever) Vis: ansjovis, haring, makreel, mosselen, sardines, spiering, viskuit.
• Producten met purinegehaltes tussen 75-150 mg per 100 g mag je met mate eten: Vlees: Kalfsvlees, schapenvlees, wild en bacon Vis: Forel, kabeljauw, schelvis, zalm en bokking
• Producten met minder dan 75 mg purines per 100 g mag je gewoon eten. Vlees: runds- en varkensvlees, kip zonder vel, eend. Vis: baars, garnalen, kreeft, oester, heilbot, krab, paling, schol.
Groenten: Peulvruchten (inclusief soja), spinazie, asperges, bloemkool, paddenstoelen.

Lees ook: Is er een verband tussen zure voeding en reuma?

Aanbevolen voeding
• Fruit en groenten (maar overdrijf niet met linzen, gedroogde boontjes, erwtjes, paddenstoelen, bloemkool en asperges)
• Aardappelen, brood, deegwaren, rijst, granen
• Zuivelproducten (maar geen sojaproducten)
• Alcohol vermindert de afscheiding van urinezuur door de nieren. Bij mensen die reeds te veel urinezuur in het bloed hebben, kan een hoge alcoholconsumptie de druppel zijn die de emmer doet overlopen. Jichtlijders moeten daarom matig omspringen met alcohol: één, maximaal twee glazen per dag. Bier, zelfs alcoholvrij bier, bevat relatief veel purines (meer dan 75 mg per 100 g)
Frisdranken kunnen een jichtaanval uitlokken bij mensen die daar gevoelig voor zijn. Light frisdranken hebben dit effect niet.

Jicht en zuur bloed

Het is een mythe dat jicht veroorzaakt wordt door ‘zuur bloed’. Sommige alternatieve therapeuten raden jichtlijders zelfs aan “zure” voeding, zoals tomaten en yoghurt, te mijden. Jichtlijders hebben effectief een te hoog gehalte aan urinezuur in het bloed. Maar daaruit afleiden dat hun bloed ‘verzuurd’ is, is onzin. Een echte verzuring van het bloed treft men enkel bij terminaal zieken aan. De zuurtegraad van het bloed bij jichtpatiënten en andere reumalijders is absoluut normaal. Toch beweren sommige jichtpatiënten bij hoog en bij laag dat het mijden van zure voeding een gunstig effect heeft op hun ziekte. Hiervoor bestaat geen enkele wetenschappelijke grond, maar het staat natuurlijk iedereen vrij te eten waar hij of zij zich goed bij voelt. In vroegere tijden zweerden sommige jichtlijders bij het dragen van een uitgedroogde pad op de borst of bij het drinken van een glas afgekookte regenwormen. Ook deze remedies zijn ondertussen weerlegd.

Overweeg je een alternatieve behandeling? Overleg dan met je arts en stop niet op eigen houtje met de reguliere medicijnen. Er kunnen wisselwerkingen optreden tussen sommige medicijnen. Het is dus altijd nodig om je arts op de hoogte te stellen van wat je eventueel wil proberen.

Meer info: www.reumanet.be

Lees ook: 14 mogelijke oorzaken van gezwollen vingers

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: april 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram