Jicht is een reumatische aandoening die wordt veroorzaakt door een te hoog urinezuurgehalte in het bloed. Urinezuur is een afbraakproduct van purines, de bouwstenen van DNA in de celkernen. Wanneer het urinezuurgehalte van het bloed permanent te hoog ligt, dan worden urinezuurkristallen gevormd die neerslaan in de gewrichten, de pezen, de nieren, enz. De witte bloedcellen gaan massaal op de kristallen af om ze op te ruimen. Dit mislukt echter en er ontstaat een ontstekingsreactie die een paar dagen aanhoudt. Dit is een jichtaanval.
dossier
17/05/2021
Jicht is een vorm van acute artritis (plots optredend en van korte duur). Eén of meerdere gewrichten vertonen plotseling hevige ontstekingen. Vaak is de grote teen betrokken, of de wreef van de voet. Deze aandoening is pijnlijk. De plek zwelt op, voelt warm aan en is minder beweeglijk.
lees meer »
nieuws
28/04/2021
Jicht is een reumatische aandoening die ontstaat doordat urinezuurkristallen neerslaan in de gewrichten. Jicht komt vooral voor bij mannen, maar vrouwen kunnen de ziekte ook krijgen. Mannen krijgen een eerste jichtaanval meestal tussen het 40e en 50e jaar, vrouwen meestal na de overgang.
lees meer »
nieuws
28/04/2021
Het is een misvatting dat jicht een welvaartsziekte is die te wijten is aan een liederlijk leven. Wel kan overmatig eten en drinken van alcohol bij mensen die erfelijk belast zijn om jicht te krijgen, of die eerder al een jichtaanval hebben gehad, een aanval uitlokken.
lees meer »