Allopurinol niet effectief bij jicht

nieuws Jicht is de meest voorkomende vorm van artritis bij mannen ouder dan veertig en postmenopauzale vrouwen. Er wordt aangenomen dat een verhoogd serumurinezuur hier een grote rol in speelt. Allopurinol wordt vaak voorgeschreven om dit serumurinezuur te verlagen.

Uit een studie van de Cochrane Database blijkt nu dat allopurinol wel het urinezuuur in het bloed verlaagt maar niet de aanvalsfrequentie van jicht. Bij het behandelen van 100 patiënten worden er slechts 4 aanvallen voorkomen. En dat terwijl 6 op 100 patiënten moet stoppen met de allopurinol vanwege levertestafwijkingen, diarree of jichtaanvallen binnen 24 uur na het starten van de medicatie.

De onderzoekers adviseren dan ook tegen het voorschrijven van allopurinol om de aanvalsfrequentie van jicht te verlagen.


Laatst bijgewerkt: april 2022
Hoe vitamine D snel en makkelijk op peil brengen? Hoe vitamine D snel en makkelijk op peil brengen?
Vista-life pharma

Onze vitamine D is op het laagste niveau in de winter en het voorjaar. Ontdek hoe vitamine D op peil te brengen en geniet van zijn weldaden.

Meer info

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram