Prikkelbare darm syndroom na buikgriep

123m_buikpijn_dokter_darmen_handen_2022.jpg

nieuws

Ongeveer 1 op 6 volwassenen klaagt over langdurige, chronische buikpijn. Annemie Deiteren (UAntwerpen) onderzocht de oorzaken. Patiënten met chronische buikpijn lijden aan het prikkelbare darm syndroom, ook gekend als spastisch colon. De beschikbare geneesmiddelen brengen meestal geen soelaas en de levenskwaliteit van de patiënten gaat er zwaar op achteruit.

Deiteren onderzocht vier jaar lang de mechanismen die aan de basis van chronische buikpijn liggen.

Heel wat patiënten ontwikkelen het prikkelbare darm syndroom na een ernstige buikgriep. De darmen van deze patiënten zijn overgevoelig voor prikkels vanuit de buik. De zenuwen die informatie van de darm naar de hersenen doorgeven, zijn overactief. Prikkels over het normaal functioneren van de darm worden vele malen versterkt, waardoor ze in de hersenen foutief als pijn worden geïnterpreteerd.

De mestcel lijkt een van de schuldigen in dit verhaal. Mestcellen stellen een stof vrij die histamine heet. Door in te werken op zogenaamde histaminereceptoren beïnvloedt histamine de werking van het lichaam. Wanneer bij ratten de histamine 1- of histamine 4-receptor geblokkeerd worden, konden de normale darmgevoeligheid volledig herstellen.

De mestcel speelt ook een belangrijke rol bij astma en allergieën. Geneesmiddelen die bij de behandeling daarvan de histamine 1-receptor blokkeren, kunnen mogelijk ook gebruikt worden bij patiënten met het prikkelbare darm syndroom.


Laatst bijgewerkt: augustus 2022
Gaat je kind gezond de winter tegemoet? Gaat je kind gezond de winter tegemoet?
Vibovit

Ben jij ook vaak bezorgd over de hoeveelheid vitamines en voedingsstoffen die je kind binnen krijgt ? Fysieke en mentale groei vraagt veel energie. Er is een makkelijke manier om te voorzien in die behoefte.

Ontdek het hier

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram