Prikkelbare darm syndroom na buikgriep

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

nieuws

Ongeveer 1 op 6 volwassenen klaagt over langdurige, chronische buikpijn. Annemie Deiteren (UAntwerpen) onderzocht de oorzaken. Patiënten met chronische buikpijn lijden aan het prikkelbare darm syndroom, ook gekend als spastisch colon. De beschikbare geneesmiddelen brengen meestal geen soelaas en de levenskwaliteit van de patiënten gaat er zwaar op achteruit.

Deiteren onderzocht vier jaar lang de mechanismen die aan de basis van chronische buikpijn liggen.

Heel wat patiënten ontwikkelen het prikkelbare darm syndroom na een ernstige buikgriep. De darmen van deze patiënten zijn overgevoelig voor prikkels vanuit de buik. De zenuwen die informatie van de darm naar de hersenen doorgeven, zijn overactief. Prikkels over het normaal functioneren van de darm worden vele malen versterkt, waardoor ze in de hersenen foutief als pijn worden geïnterpreteerd.

De mestcel lijkt een van de schuldigen in dit verhaal. Mestcellen stellen een stof vrij die histamine heet. Door in te werken op zogenaamde histaminereceptoren beïnvloedt histamine de werking van het lichaam. Wanneer bij ratten de histamine 1- of histamine 4-receptor geblokkeerd worden, konden de normale darmgevoeligheid volledig herstellen.

De mestcel speelt ook een belangrijke rol bij astma en allergieën. Geneesmiddelen die bij de behandeling daarvan de histamine 1-receptor blokkeren, kunnen mogelijk ook gebruikt worden bij patiënten met het prikkelbare darm syndroom.
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram