Is er een verband tussen zure voeding en reuma?

dossier Er wordt nog al te vaak en volkomen onterecht een link gelegd tussen 'zuur' bloed en reuma en jicht. De bewering dat zure of zuursmakende voedingsmiddelen zoals tomaten en yoghurt jicht of andere reumatische aandoeningen zouden veroorzaken is dan ook volledig uit de lucht gegrepen.

Lees ook: Meer pijn als het koud en nat is: heeft het weer invloed op reuma?

Voeding maakt het bloed niet zuur

Het zuurgehalte van het bloed wordt op geen enkele manier beïnvloed door voedingsmiddelen die veel of weinig zuur zouden bevatten. De zuurtegraad (de pH) van het bloed wordt los van de voeding door een aantal controlemechanismen in ons lichaam zeer nauw geregeld tussen 7,35 en 7,45. Een verhoging van het zuurgehalte in het bloed komt slechts voor in zeer ernstige, acute ziektetoestanden die bovendien vaak terminaal zijn. Het zuurgehalte van het bloed heeft ook niets te maken met de urinezuurconcentratie in het bloed die verhoogd is bij jicht. 99 % van het urinezuur in het bloed is bovendien aanwezig in de vorm van uraat, het neutrale zout van urinezuur.

Geen voedselallergie

Een tweede belangrijke misvatting is dat reuma te wijten is aan een voedselallergie tegen bijvoorbeeld melk of eieren. In tegenstelling tot aandoeningen zoals allergisch eczema heeft de meerderheid van de reumapatiënten geen specifieke voedselallergie. Bij patiënten met spondyloartritis zien we wel dat chronisch darmlijden iets vaker voorkomt. De ziekte van Crohn en colitis ulcerosa kunnen voor extra problemen zorgen. Het is belangrijk dit goed op te volgen en te behandelen.

Lees ook: Reumatoïde artritis: een ontstekingsreuma

Voeding en reuma ?

Er bestaat voorlopig nog geen wonderdieet voor reuma. Een direct oorzakelijk verband tussen voeding en het ontstaan van reumatische aandoeningen is nooit aangetoond. Een aangepaste voeding gebaseerd op de voedingsdriehoek kan wel een belangrijke ondersteunende rol spelen, maar dat geldt voor iedereen.


Omega 3 vetzuren zouden een positief effect kunnen hebben. Uit onderzoek blijkt dat een voldoende inname kan helpen met de behandeling van reumatische aandoeningen. Ongeveer 3 gram omega 3 vetzuren per dag zou kunnen helpen bij het onderdrukken van symptomen en zou zo kunnen leiden tot een verminderd gebruik van ontstekingsremmers. Omega 3 vetzuren zitten onder meer in vis, noten, zaden, pitten en plantaardige oliën. Er zijn echter veel onbekende factoren die er voor zorgen dat dit bij de ene persoon wel helpt en bij de andere niet.

Wees altijd voorzichtig met alternatieve geneeswijzen en kruiden. Sommige planten kunnen de aandoening net verergeren (bvb echinacea bij lupus).

Lees ook: Osteoporose (botontkalking): symptomen, oorzaken en behandeling

Belangrijke aandachtspunten

• streven naar een gezond lichaamsgewicht (geen overdaad aan calorieën);
alcohol sterk beperken;
• voldoende water drinken;
• veel groenten en fruit eten;
• regelmatig vis eten;
• voldoende calcium via de voeding opnemen (zuivelproducten zijn onze voornaamste calciumleveranciers);
• regelmatig lichaamsbeweging nemen (bij voorkeur buiten, voor extra vitamine D), wat een positief effect heeft op zowel de botmassa als de spierfunctie.

Met andere woorden, de aanbevelingen komen overeen met een gezonde voedings- en leefwijze die ook gunstig is voor andere dan reumatische aandoeningen.

Meer info op
http://www.niceinfo.be
https://reumanet.be

Lees ook: Werken met reuma, kan dat?


Laatst bijgewerkt: september 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram