Kan je de leeftijd van de menopauze uitstellen?

unsplash_wekker_klok_2020.jpg

dossier

De leeftijd waarop de overgang start (de periode waarin je menstruaties onregelmatig worden) en de menopauze begint (het ogenblik waarop de menstruaties definitief wegblijven) verschilt per vrouw. De overgang begint meestal ergens tussen je 45ste en 55ste jaar, soms eerder. 1 op de 100 vrouwen komt al voor hun 40ste in de overgang. Gemiddeld duurt het 4 jaar voor de menstruatie helemaal wegblijft. Op 50-jarige leeftijd heeft ongeveer de helft van de vrouwen de menopauze bereikt.

Lees ook: Kan je het tijdstip van menopauze voorspellen?

Wat kan je zelf doen om de menopauze uit te stellen?

De leeftijd waarop je in de menopauze komt, is vooral genetisch bepaald. Al kan je dat moment een beetje beïnvloeden. Volgende factoren kunnen helpen om de menopauze uit te stellen:

  1. Borstvoeding geven aan je baby: Sommige onderzoeken tonen een verband tussen 7 tot 12 maanden borstvoeding geven en een lager risico op een vervroegde menopauze.
  2. Regelmatig bewegen: Lichaamsbeweging kan de hormoonhuishouding beïnvloeden. Meerdere dagen per week bewegen, kan helpen om de overgang naar de menopauze vlotter te laten verlopen.
  3. Niet roken: Onderzoek heeft aangetoond dat vrouwen die roken, meer kans hebben om vroeg in de menopauze te komen dan vrouwen die niet roken.
  4. Gezond eten: Het eten van veel fruit en proteïnen wordt gelinkt aan een latere menopauze. Meer calorieën eten tout court, zou je later in de menopauze brengen. Onderzoekers ontdekten zelfs dat een hogere bodymassindex (BMI) een latere menopauze voorspelt. Een grootschalige Britse studie ontdekte dat het eten van vette vis en verse peulvruchten de menopauze enkele jaren uitstelt. Een verklaring kan zijn dat de antioxidanten in peulvruchten en de omega 3 in vette vis de eicellen in de eierstokken beschermen. Een andere studie ontdekte dat het consumeren van vitamine D in zuivelproducten je risico op een vervroegde menopauze tot 17 procent verlaagt ten opzichte van vrouwen die minder consumeren. 
  5. Eierstokweefsel invriezen: De menopauze gaat niet enkel gepaard met vervelende symptomen, zoals opvliegers, slapeloosheid en stemmingswisselingen. In deze levensfase verhoogt ook het risico op chronische ziekten, zoals osteoporose en hartaandoeningen. Om die reden zeggen enkele onderzoekers nu dat ze het begin van de menopauze mogelijks vele jaren kunnen uitstellen. Dat doen ze door eierstokweefsel op jonge leeftijd te verzamelen en in te vriezen, en het jaren later weer te transplanteren in het lichaam. Zo zou de hormoonproductie zich herstellen, waardoor de menopauze tientallen jaren kan worden uitgesteld, of zelfs helemaal kan worden voorkomen. Als men om de paar jaar opnieuw stukjes van de eigen ingevroren eierstokken implanteert, zou dit de cyclische hormonale schommelingen die de menstruatie veroorzaken, in stand kunnen houden. Dit zou het normale begin van de menopauze tientallen jaren kunnen uitstellen als men hiermee begint bij mensen jonger dan 40 jaar.

    De medische wereld is niet eenduidig positief. Sommige experts uiten hun bezorgdheid over het gebruik van deze techniek. Zij vinden bestaande behandelingen voor menopauzesymptomen eenvoudiger en veiliger dan deze procedure waarbij meerdere operaties nodig zijn. 

    Volgens Kutluk Oktay, voortplantingsbioloog aan de universiteit van Yale en hoofdauteur van de niet-klinische modelstudie, werden de deelnemers aan de studie zorgvuldig gescreend en kwamen ze in aanmerking om bepaalde gezondheidsredenen. “Naarmate er meer bewijs komt, zou het kunnen dat we de techniek toepassen voor de algemene voordelen voor iedereen”, zegt Oktay. “Maar in eerste instantie zijn we selectiever.”

Lees ook: Menopauze: de klachten


Lees ook: Menopauze en voeding: wat kan je eten om de symptomen te verlichten?

Bronnen:
https://www.healthline.com
https://medicine.yale.edu
https://www.eoswetenschap.euLaatst bijgewerkt: april 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram