Kan je de leeftijd van de menopauze uitstellen?

123-txt-menopause-170_12.jpg

dossier

De leeftijd waarop de overgang start (de periode waarin je menstruaties onregelmatig worden) en de menopauze begint (het ogenblik waarop de menstruaties definitief wegblijven) verschilt per vrouw. De overgang begint meestal ergens tussen je 45ste en 55ste jaar, soms eerder. 1 op de 100 vrouwen komt al voor hun 40ste in de overgang. Gemiddeld duurt het 4 jaar voor de menstruatie helemaal wegblijft. Op vijftigjarige leeftijd heeft ongeveer de helft van de vrouwen de menopauze bereikt.

De exacte leeftijd van de menopauze is vooral genetisch bepaald. Maar je kan de leeftijd van de menopauze een klein beetje beïnvloeden.

1. Roken

Het is bewezen dat roken de overgang vervroegt. Roken is schadelijk voor de eitjes, vervroegt de leeftijd van de menopauze en verergert de opvliegers.

2. Voeding


Er zijn aanwijzingen dat de voeding een (beperkte) invloed heeft op het begin van de menopauze.

• Een dieet met veel geraffineerde koolhydraten, zoals pasta en rijst, zou de menopauze daarentegen kunnen versnellen. Uit een groot onderzoek in het Verenigd Koninkrijk bleek dat per dagelijkse portie van 210 g, de menopauze 1,5 jaar vroeger begon.
• Vrouwen die veel (vette) vis en peulvruchten eten, zouden iets later in de menopauze komen. Hoe hoger de consumptie van (vette) vis en peulvruchten (zoals bonen en erwten), hoe later de menopauze begon. Per dagelijkse portie vis van 90 g, begon de menopauze 3,3 jaar later; 75 g peulvruchten per dag zorgde voor een uitstel van de menopauze met 0,9 jaar.
• Een dieet rijk aan vitamine B6 en zink was eveneens gekoppeld aan een latere menopauze, met respectievelijk 0,6 en 0,3 jaar per mg per dag.
• Vegetarische vrouwen hadden hun menopauze gemiddeld 0,8 jaar vroeger dan wie vlees en vis at. Maar bij niet-vegetarische vrouwen die veel frisdranken of snacks consumeerden, begon de menopauze per glas per dag 1,3 jaar vroeger. 
• Bij vrouwen die nooit kinderen hebben gehad, was een late menopauze ook gekoppeld aan een hoge consumptie van druiven (+ 2,5 jaar per portie per dag) en gevogelte (+ 5,2 jaar per portie per dag).  

Mogelijke verklaringen voor het verband tussen de voeding en het tijdstip van de menopauze zijn. 
• Peulvruchten en vette vis bevatten antioxidanten die een gunstig effect kunnen hebben op de rijping van eitjes, en daardoor de menstruatie kunnen verlengen.
• Geraffineerde koolhydraten vergroten mogelijk de kans op insuline-resistentie, wat de activiteit van oestrogeen stimuleert en waardoor de voorraad eitjes sneller uitgeput raakt en de menstruaties sneller stoppen.
• Een vegetarisch dieet bevat veel vezels en geen of nauwelijks dierlijke vetten, wat eveneens een invloed kan hebben op de oestrogenen en de menstruaties. 

Besluit
Mogelijk kan je het tijdstip van de menopauze een klein beetje uitstellen via je voeding. Een evenwichtig dieet met veel groente en calciumrijke producten voor en tijdens de menopauze kan zeker aanbevolen worden.

Een latere menopauze heeft overigens niet alleen voordelen (bijv. een lager risico op osteoporose en op hart- en vaatziekten) maar ook nadelen (bijv. een verhoogd risico op borst- en baarmoederkanker).

Bronnen:
http://jech.bmj.com/lookup/doi/10.1136/jech-2017-209887
https://www.nhs.uk/news/food-and-diet/oily-fish-and-fresh-beans-may-be-linked-later-menopause/


Laatst bijgewerkt: februari 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram