Frisdrank verhoogt kans op jicht bij vrouwen

nieuws Volgens een studie in het Journal of the American Medical Association hebben vrouwen die dagelijks een of meer glazen fruitsap of met fructose gesuikerde frisdrank drinken een verhoogde kans op jicht. In een eerdere studie werd een gelijkaardig verband reeds vastgesteld bij mannen.
Jicht is een pijnlijke reumatische aandoening die wordt veroorzaakt door een te hoog urinezuurgehalte in het bloed. Overvloedig eten en drinken kan een aanval begunstigen maar is niet de eigenlijke oorzaak van de ziekte. Jicht wordt daarom ten onrechte de ziekte van de dronkaards genoemd. Jicht treft vooral volwassen mannen, bij vrouwen komt het meestal pas na de menopauze.

Volgens de studie hebben vrouwen die dagelijks één glas gesuikerde frisdrank drinken 74% meer kans op jicht dan vrouwen die minder dan één keer per maand een dergelijke drank gebruiken. Bij vrouwen die twee gesuikerde frisdranken per dag drinken wordt het risico meer dan verdubbeld. Eén glas sinaasappelsap verhoogt het risico met 41%, twee glazen leidt tot een verdubbeling van het risico. Het verhoogd risico heeft volgens de onderzoekers te maken met het gehalte fructose (fruitsuiker) in de dranken. Bij frisdranken die kunstmatig gezoet zijn, werd geen verband vastgesteld.
De onderzoekers stippen aan dat de kans op jicht bij vrouwen hoe dan ook beperkt is: minder dan 1 % van de onderzochte vrouwen kreeg uiteindelijk jicht. Het effect van twee glazen sinaasappelsap komt neer op 47 extra gevallen per jaar per 100.000 vrouwen. Maar voor vrouwen met jicht of met een erfelijke aanleg tot jicht kan het zinvol zijn om voorzichtig te zijn met fructose-houdende dranken.

Lees ook: Jicht: oorzaken, symptomen en behandeling


Laatst bijgewerkt: mei 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram