Geen jicht door plaspillen

nieuws In de bijsluiters van diuretica (plaspillen) staat dat het gebruik ervan kan leiden tot jicht. Jicht is een pijnlijke ontsteking van de gewrichten, veroorzaakt door de vorming van uraatkristallen in het gewricht. Artsen schrijven aan mensen met jicht dan ook liever geen plaspillen voor. Dat dit een overbodige voorzorgsmaatregel is, blijkt uit onderzoek van het UMC St Radboud in Nijmegen.
Zij tonen aan, dat niet het gebruik van plaspillen leidt tot jicht, maar dat de jicht samenhangt met de hoge bloeddruk of de hart/vaatziekten, waarvoor de plaspillen voorgeschreven worden.
De conclusie lijkt gerechtvaardigd dat sommige mensen met hoge bloeddruk of hartproblemen ook jicht ontwikkelen, of ze nu plaspillen krijgen of niet.

Lees ook: Jicht: oorzaken, symptomen en behandeling


Laatst bijgewerkt: mei 2021
Ga op 4 februari naar de bioscoop! Ga op 4 februari naar de bioscoop!
Stichting tegen Kanker

Want op Wereldkankerdag schenkt de bioscoopsector 1 euro van elke verkocht filmticket aan Stichting tegen Kanker. Dus rep je die dag met familie en vrienden naar de bioscoop!

Meer info

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram