Rood vlees slecht, melk goed voor jicht

nieuws Een hoge consumptie van purinerijke voeding (vooral rood vlees en schelpdieren) verhoogt het risico op jicht. Een hoge consumptie van vetarme zuivelproducten vermindert daarentegen het risico.
Het onderzoek analyseerde dieetgewoonten van meer dan 47.000 mannen over een periode van 12 jaar. In totaal werden 730 gevallen van jicht vastgesteld. Het risico op jicht lag 41% hoger bij de mannen met de hoogste vleesconsumptie in vergelijking met de mannen die geen of weinig vlees aten. Voor zeevruchten lag het risico 51% hoger. Elke extra dagelijkse portie vlees ging gepaard met een hoger risico van 21%, elke extra weekportie zeevruchten met 7% verhoging. Geen verhoogd risico werd vastgesteld met purinerijke groenten zoals bonen, paddestoelen of spinazie of met andere eiwitrijke producten.
Bij mensen met een hoge consumptie van vetarme zuivelproducten werd een lager risico vastgesteld (44% tussen de groep met de hoogste en de groep met de laagste consumptie).

Lees ook: Jicht: oorzaken, symptomen en behandeling

bron: New England Journal of Medicine, 11 maart, 2004.

Laatst bijgewerkt: december 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram