Pijnlijke gewrichten

nieuws Bij gewrichtsklachten zijn een of meer gewrichten stijf of pijnlijk. Soms is het gewricht rood, warm of dik. Vaak zijn gewrichtsklachten erger als u een tijdje niet heeft bewogen. Sommige mensen hebben alleen ’s ochtends gewrichtsklachten, andere de hele dag.
Vaak is de oorzaak van pijn en stijfheid in een gewricht niet duidelijk. Misschien heeft u te vaak achter elkaar dezelfde beweging gemaakt. Of u heeft een gewricht te zwaar belast, terwijl de spieren rond dat gewricht niet zo sterk zijn. Misschien heeft u het gewricht te ver gestrekt. Er kunnen ook klachten ontstaan doordat het kraakbeen aan de binnen kant van het gewricht verandert (artrose). Soms is een gewricht ontstoken. Het wordt dan dik en warm en/of rood. Ook een kneuzing kan ontstekingsverschijnselen geven.

De meeste gewrichtsklachten kunnen geen kwaad en gaan vanzelf weer over. Maar soms kunnen gewrichten beschadigd en vervormd raken. Bijvoorbeeld door infecties met bacteriën, door langdurige gewrichtsontstekingen, zoals bij reumatoïde artritis, of als de ontsteking regelmatig terugkomt, zoals dat bij jicht kan voorkomen. Als het kraakbeen in uw gewrichten verandert, zoals bij artrose, kan bewegen soms zo moeilijk worden dat een operatie nodig is.
U kunt veel gewrichtsklachten voorkomen door uw gewicht op peil te houden en regelmatig te bewegen. Zo nodig kunt u tijdelijk een pijnstiller nemen. Geef uw gewricht rust als het dik, rood, warm en pijnlijk is. Leg dan het gewricht hoog en houd het koel met een natte doek of ijs. Wikkel het ijs in een theedoek zodat de huid niet bevriest. Zodra de klachten minder worden, is het belangrijk om te bewegen. Dat voorkomt stijfheid en vermindert op den duur de pijn. Bovendien oefent u zo de spieren die het gewricht ondersteunen. Maar zware of langdurige belasting kunt u de eerste tijd nog beter vermijden.

Maak een afspraak met uw huisarts
• als een gewricht zonder duidelijke oorzaak dik, rood en/of warm wordt;
• als u een gewricht heeft gekneusd en de zwelling of pijn niet na een paar dagen verminderen;
• als een gewricht zonder duidelijke oorzaak langer dan 6 weken pijnlijk of stijf blijft;
• als u wekenlang elke dag pijnstillers nodig heeft.

bron: Nederlands Huisartsen Genootschap

Laatst bijgewerkt: oktober 2007

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram