Bindweefselziekten zijn een groep van ziekten die invloed hebben op het bindweefsel in het lichaam. Bindweefsel is een ondersteunend weefsel dat overal in het lichaam aanwezig is en verschillende functies heeft, zoals het verbinden van organen, het verstrekken van structuur aan weefsels en het ondersteunen van cellen.
Bindweefselziekten kunnen erfelijk zijn of worden veroorzaakt door een auto-immuunreactie, waarbij het immuunsysteem per ongeluk gezond bindweefsel aanvalt. Deze ziekten kunnen verschillende delen van het lichaam aantasten, zoals de gewrichten, huid, bloedvaten, organen en het zenuwstelsel.
mijn verhaal
25/11/2022
Lien is geboren met een vorm van ‘Osteogenesis Imperfecta’ (OI). Dat betekent zoveel als ‘broze beenderziekte’. Twintig jaar geleden deed ze haar verhaal aan gezondheid.be. Onlangs zochten we haar opnieuw op, om te zien hoe ze het stelt.
lees meer »
video
25/01/2024
Witte of blauwe handen van de kou? 1 op de 10 mensen heeft er in de winter last van. Die verkleurde, verkleumde vingers zijn vaak onschuldig, maar het kan ook duiden op een onderliggende ziekte.
lees meer »
dossier
1/09/2022
Sclerodermie of systeemsclerose is een veralgemeende auto-immuunziekte die bijna altijd begint met het Raynaudfenomeen, zwelling van de vingers, sclerodactylie (verharden of verdrogen van de vingers), ofwel gewrichtspijnen.
lees meer »
dossier
17/10/2023
Systeemlupus of systemische lupus erythematosus (SLE) is een veralgemeende auto-immuunziekte. Dat wil zeggen dat onze immuniteit (=afweer) zich op overdreven wijze tegen onszelf richt, o.a. door antistoffen te vormen die ontstekingsziekten veroorzaken.
lees meer »