Verschillende soorten pijn bij fibromyalgie

dossier

Fibromyalgie is een chronisch pijnsyndroom dat letterlijk “pijn in bindweefsel en spieren” betekent. De aandoening veroorzaakt veel verschillende lichamelijke en mentale klachten die wisselen in aard en intensiteit. De pijn die gepaard gaat met fibromyalgie, kan je onderverdelen in zeven soorten.

Lees ook: Wat is fibromyalgie en hoe kan je het behandelen?

Hyperalgesie

Hyperalgesie is de medische term voor het verhoogde gevoel van pijn die mensen met fibromyalgie voelen. Wetenschappers begrijpen de aandoening nog niet helemaal, maar ze vermoeden dat de hersenen van fibromyalgiepatiënten gevoeliger zijn voor pijnsignalen.

Lees ook: Ligt de oorzaak van fibromyalgie in het brein?

Veralgemeende spierpijn

Sommige personen met fibromyalgie hebben continu een grieperig gevoel of hebben "overal pijn". Het is een diffuse en aanhoudende pijn in spieren en zachte weefsels. Deze pijn strekt zich uit van de benen tot de schouders. Het meest typisch is:

  • Lage rugpijn, die kan uitstralen naar de benen
  • Pijn en spanning in de nek en schouders
  • Pijn tussen de schouderbladen
  • Pijn in het borstbeen en de ribbenkast die kan aanvoelen als een hartaanval

Lees ook: Hoe kan je ongemerkt een hartaanval hebben?

Temporomandibulaire disfunctie (TMD)

Een van de meest voorkomende gewrichtsproblemen bij mensen met fibromyalgie is pijn in het temporomandibulaire gewricht. Dit verbindt de kaak met de schedel aan weerszijden van je gezicht. TMD kenmerkt zich als een doffe, aanhoudende pijn aan het oor, de slaap, de ogen, de onderkaak of de nek. Meestal wordt de diagnose gesteld door een tandarts.

Lees ook: Getuigenis: fibromyalgie

Allodynie

Allodynie is een vorm van huidpijn waarbij zelfs de lichtste aanraking pijnlijk kan zijn. Onderzoekers denken dat centrale sensitisatie de oorzaak is van allodynie. Dit betekent dat de hersenen, zenuwen en ruggenmerg overreageren op sensaties. Gespecialiseerde zenuwen, nociceptoren genaamd, nemen via de huid informatie waar over zaken als temperatuur. Ze zorgen ervoor dat je onmiddellijk reageert. Daarom ruk je bijvoorbeeld je hand weg als je iets warms aanraakt. Wanneer deze zenuwen overgevoelig worden, interpreteert je lichaam sensaties als pijn. Veel mensen met fibromyalgie beschrijven allodynie als een huid die voortdurend aanvoelt alsof ze erg verbrand is.

Lees ook: Vonden Gentse wetenschappers oorzaak fibromyalgie?

Neuropathische pijn

Neuropathische pijn uit zich als sensaties van tintelen, branden, jeuken of gevoelloosheid in de armen en benen. In ernstige gevallen kunnen deze sensaties pijnlijk zijn. Patiënten blijven wel typische reflexen en kracht behouden.

Hoofdpijn

Fibromyalgie kan gepaard gaan met hoofdpijn. Uit een studie in het Journal of Headache Pain bleek dat meer dan een derde van de mensen met spanningshoofdpijn en bijna een kwart van de mensen met migraine, ook fibromyalgie hebben. Spanningshoofdpijn veroorzaakt een dof, beklemmend drukgevoel rond het hoofd.

Lees ook: Getuigenis over migraine: bij de neuroloog

Buik- en bekkenpijn

Bijna de helft van de mensen met fibromyalgie krijgt ook de diagnose van het prikkelbaredarmsyndroom (IBS). Dat is een spijsverteringsaandoening die krampen, buikpijn, constipatie, diarree en misselijkheid veroorzaakt. Ook kunnen vrouwen met fibromyalgie last hebben van hun bekken door pijn in de blaas. Daardoor kunnen ze een verhoogde aandrang voelen om te plassen.

Lees ook: Sabine herstelt van fibromyalgie: “Zoek artsen die verder willen kijken”

Bronnen:
https://fibromyalgie.be
https://reumanederland.nl
https://www.verywellhealth.com

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: september 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram