Verschillende soorten pijn bij fibromyalgie

dossier

Fibromyalgie is een syndroom van chronische pijn, wat letterlijk betekent: "pijn in het bindweefsel en de spieren". Het treft ongeveer 2 tot 4% van de wereldbevolking, voornamelijk vrouwen. Het gaat niet alleen om wijdverspreide pijn: mensen met fibromyalgie beschrijven een breed scala aan pijnlijke sensaties die vaak moeilijk onder woorden te brengen zijn. Hoe kan pijn zich uiten bij mensen met fibromyalgie?

Lees ook: Wat is fibromyalgie en hoe kan je het behandelen?

Een door de hersenen 'versterkte' pijn

In tegenstelling tot pijn veroorzaakt door een verwonding of ontsteking, wordt fibromyalgiepijn geclassificeerd als nociplastisch. Dit betekent dat de pijn niet voortkomt uit een duidelijk identificeerbare weefselschade, maar uit een abnormale verwerking van pijn in de hersenen en het ruggenmerg. Het zenuwstelsel is overgevoelig geworden en reageert buitensporig op prikkels die normaal gezien onschadelijk zijn.

Deze centrale overgevoeligheid verklaart waarom veel mensen met fibromyalgie pijn voelen zonder dat er sprake is van een letsel. Ze ligt ook aan de basis van bijbehorende symptomen zoals chronische vermoeidheid, slaapproblemen of cognitieve stoornissen.

De verschillende soorten pijn bij fibromyalgie

De pijn bij fibromyalgie uit zich niet op één enkele manier.

Diffuse musculoskeletale pijn (algemene spierpijn)

Dit is het voornaamste symptoom. Patiënten beschrijven een doffe, zeurende, brandende of beklemmende pijn. Die is vaak gelokaliseerd:

  • Lage rugpijn, die kan uitstralen naar de benen
  • Pijn en spanning in de nek en schouders
  • Pijn tussen de schouderbladen
  • Pijn in het borstbeen en de ribbenkast die kan aanvoelen als een hartaanval


    De pijn kan migreren, in intensiteit toenemen of afnemen zonder duidelijke aanleiding.

    Lees ook: Hoe kan je ongemerkt een hartaanval hebben?

    Hyperalgesie: een verhoogde gevoeligheid voor pijn

    Hyperalgesie is de medische term voor een overdreven gevoeligheid voor pijn bij mensen met fibromyalgie. Een prikkel die normaal lichte pijn veroorzaakt, zoals zachte druk, kan door een fibromyalgiepatiënt als extreem pijnlijk worden ervaren. Dit komt door een verstoring in de verwerking van pijnsignalen in de hersenen, waardoor normale signalen als overdreven intens worden geïnterpreteerd.

    Lees ook: Ligt de oorzaak van fibromyalgie in het brein?

    Allodynie: pijn bij zelfs lichte aanraking

    Patiënten ervaren pijn bij prikkels die normaal niet pijnlijk zijn. Een simpele aanraking voelt aan als een hevige zonnebrand. Bijvoorbeeld: het contact van kleding met de huid, een zachte streling, koude lucht of warm douchewater kan als extreem pijnlijk worden ervaren.

    Lees ook: Vonden Gentse wetenschappers oorzaak fibromyalgie?

    Neuropathische pijn

    Sommige mensen met fibromyalgie beschrijven een soort pijn die lijkt op zenuwpijn, ook wel neuropathische pijn genoemd. Deze uit zich in tintelingen, prikkelingen, gevoelloosheid, branderig gevoel of zelfs elektrische schokken. Deze sensaties ontstaan door veranderingen in de zenuwgeleiding, hoewel de zenuwen zelf niet beschadigd zijn.

    Migraine en spanningshoofdpijn

    Hoofdpijn komt vaak voor bij mensen met fibromyalgie. Dit uit zich meestal in de vorm van migraine of spanningshoofdpijn, met een verhoogde gevoeligheid voor geluid, licht of geuren. Ze kunnen ook worden uitgelokt door stress, slaapgebrek of een overbelasting van de zintuigen.

    Lees ook: Getuigenis over migraine: bij de neuroloog

    Temporomandibulaire disfunctie (TMD)

    Een van de meest voorkomende gewrichtsproblemen bij mensen met fibromyalgie is pijn in het temporomandibulaire gewricht. Dit verbindt de kaak met de schedel aan weerszijden van je gezicht. TMD kenmerkt zich als een doffe, aanhoudende pijn aan het oor, de slaap, de ogen, de onderkaak of de nek. Meestal wordt de diagnose gesteld door een tandarts.

    Lees ook: Getuigenis: fibromyalgie

    Buik- en bekkenpijn

    Er kunnen ook pijnklachten optreden in de buik, het bekken of de borststreek. Deze gaan soms gepaard met andere functionele syndromen zoals het prikkelbaredarmsyndroom, interstitiële cystitis (blaasontsteking zonder infectie) of niet-cardiale borstpijn.

    Het prikkelbaredarmsyndroom is een aandoening van het spijsverteringsstelsel die krampen, buikpijn, een opgeblazen gevoel, constipatie, diarree en misselijkheid veroorzaakt.

    Lees ook: Sabine herstelt van fibromyalgie: “Zoek artsen die verder willen kijken”

    Fibromyalgie: een soms allesoverheersende pijn

    Bij fibromyalgie is de pijndrempel over het algemeen verlaagd. Dat betekent dat de pijn voortdurend aanwezig kan zijn en een grote impact heeft op de levenskwaliteit, de stemming, de slaap, het cognitief functioneren en het sociale leven. Stress, weersveranderingen, slaapgebrek of fysieke inspanning kunnen de pijn verergeren.

    Pijn, angst, vermoeidheid en slapeloosheid: de vicieuze cirkel

    Fibromyalgie gaat vaak gepaard met aandoeningen zoals:

    • Angststoornissen en depressie
    • Cognitieve stoornissen (fibro-fog)
    • Slaapproblemen (niet-verkwikkende slaap)
    • Functionele spijsverteringsklachten

    Deze comorbiditeiten kunnen de pijnperceptie versterken en zo een vicieuze cirkel creëren van pijn, vermoeidheid, angst en slapeloosheid.

    Bronnen:
    https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov
    www.fibromyalgie.be
    https://www.inserm.fr
    www.reumanederland.nl
    www.verywellhealth.com

    auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
    Laatst bijgewerkt: april 2025

    Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

    eenvoudig terug uit te schrijven
    Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
    volgopfacebook

    volgopinstagram

    [ X ]

    Blijf op de hoogte!

    Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.



    Nee, bedankt