Spinnenbeten: hoe herken je ze en wanneer moet je naar de dokter?

getty_spin_huid_beet_2022.jpg

dossier Spinnenbeten zijn in de meeste gevallen onschadelijk. Slechts enkele spinnensoorten hebben giftanden die lang genoeg zijn om de menselijke huid binnen te dringen en gif dat sterk genoeg is om mensen te verwonden. In België laten enkel de waterspin, de roodwitte celspin en de grotere soorten van de spoorspinnen pijnlijke beten achter, maar ze zijn niet gevaarlijk.

Symptomen
De kans bestaat dat je van een spinnenbeet niets merkt, maar het is ook mogelijk dat je volgende symptomen ervaart:

(branderige) pijn rond het gebied van de beet
roodheid
lichte zwelling
een rode rand
huidschade (puntjes in de huid)
jeuk of huiduitslag
blaar die rood of paars van kleur is

Bij uitheemse spinnensoorten zoals de zwarte weduwe en de vioolspin treden ernstigere symptomen op. Beten van de zwarte weduwe kunnen hevige buikpijn of kramp veroorzaken. Werd je door een vioolspin gebeten, dan kan je een steek of scherpe pijn gewaarworden, zoals bij een bijensteek. Bij ernstige beten kan de omliggende huid binnen een paar uur afsterven. Beide soorten spinnen leven meestal op plaatsen waar ze ongestoord hun gang kunnen gaan, zoals zolders of schuurtjes. Ze bijten niet, tenzij ze bedreigd worden.

Lees ook: Eten we echt spinnen op in onze slaap?

Behandeling
Aangezien de Belgische spinnen relatief onschuldig zijn, vragen hun beten niet noodzakelijk medische hulp. Je kan het beste de plaats waar de spin je heeft gebeten, goed spoelen met koud water. Bevindt de beet zich op armen, handen, benen of voeten, dan kan het helpen om dit lichaamsdeel omhoog te houden. Zo voorkom je zwelling. Met een koud kompres kan je eveneens de zwelling beperken. Een kompres voorkomt ook dat het gif zich verspreidt door het lichaam. Nadien kan je een ontstekingsremmend middel aanbrengen op de beet. Als je last hebt van pijn, neem dan een paracetamol.
Wanneer naar de dokter?
Raadpleeg een arts als je vermoedt dat je door een exotische spin bent gebeten en onderstaande symptomen ervaart. Deze symptomen kunnen ook optreden bij een beet van een ongevaarlijke spin waarop je allergisch reageert.

Ademhalingsproblemen
Misselijkheid
Spierspasmen
Laesies
Opgezwollen keel, eventueel in combinatie met slikproblemen.
Veel zweten
Gevoel van flauwte (duizeligheid, oriëntatieproblemen)

Lees ook: Spinnen zijn zelden gevaarlijk

Bronnen:
https://www.mayoclinic.org
https://www.healthline.com
https://www.dermnetnz.org

Lees ook: Bij, wesp, hoornaar of hommel: wat doen bij een steek?

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: september 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram