Eten we echt spinnen op in onze slaap?

123h-spin-web-06-19.jpg

dossier In de nazomer kruipen paringsrijpe spinnen uit hun schuilplaats, tot groot jolijt van alle arachnofoben. De kans is groot dat ook dit jaar iemand uit je omgeving meldt dat we acht spinnen per jaar opeten in onze slaap, maar is dat wel zo?

Je kan op je beide oren (en met je mond open) slapen, want de kans dat je effectief ’s nachts spinnen doorslikt, is heel onwaarschijnlijk. De spinnen die in onze huizen leven, blijven bij hun web of gaan jagen op plekken waar mensen niet komen. In een bed heeft een spin dus niets te zoeken. Sterker zelfs, ze hebben helemaal geen interesse in mensen.

"Spinnen beschouwen ons als een grote rots", zegt Bill Shear, een biologieprofessor aan Hampden-Sydney College in Virginia en voormalig voorzitter van de American Arachnological Society. "We zijn zo groot dat we slechts een deel van het landschap zijn."

Lees ook: Arachnofobie: Waarom zijn mensen bang van spinnen?

De schrik is wederzijds
Hoewel veel mensen spinnen eng vinden, vinden spinnen mensen nog veel enger. Het kloppend hart, de ademhaling en misschien zelfs het gesnurk van een slapend persoon veroorzaken trillingen, waardoor bij spinnen alarmbellen afgaan en ze ons dus als een gevaar aanzien. "Vibraties zijn een groot deel van het zintuiglijke universum van spinnen," legt Rod Crawford uit, curator van de spin-afdeling van het Burke Museum of Natural History and Culture in de Amerikaanse stad Seattle. "Een slapende persoon is niet iets wat een spin bereidwillig zou benaderen." Bovendien zouden veel mensen wakker worden als een spin over hun gezicht zou lopen of in hun mond zou kruipen. De kans dat we er dus eentje doorslikken, laat staan acht, is zo goed als onbestaand.

Lees ook: Spinnen zijn zelden gevaarlijk

Lees ook: Spinnenbeten: hoe herken je ze en wanneer moet je naar de dokter?

Bronnen:
https://wibnet.nl
https://www.scientificamerican.com

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: oktober 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram