Eten we echt spinnen op in onze slaap?

Laatst bijgewerkt: januari 2021
123h-spin-web-06-19.jpg

nieuws In de nazomer kruipen paringsrijpe spinnen uit hun schuilplaats, tot groot jolijt van alle arachnofoben. De kans is groot dat ook dit jaar iemand uit je omgeving meldt dat we acht spinnen per jaar opeten in onze slaap, maar is dat wel zo?

Je kan op je beide oren (en met je mond open) slapen, want de kans dat je effectief ’s nachts spinnen doorslikt, is heel onwaarschijnlijk. De spinnen die in onze huizen leven, blijven bij hun web of gaan jagen op plekken waar mensen niet komen. In een bed heeft een spin dus niets te zoeken. Sterker zelfs, ze hebben helemaal geen interesse in mensen. "Spinnen beschouwen ons als een grote rots", zegt Bill Shear, een biologieprofessor aan Hampden-Sydney College in Virginia en voormalig voorzitter van de American Arachnological Society. "We zijn zo groot dat we slechts een deel van het landschap zijn."

De schrik is wederzijds
Hoewel veel mensen spinnen eng vinden, vinden spinnen mensen nog veel enger. Het kloppend hart, de ademhaling en misschien zelfs het gesnurk van een slapend persoon veroorzaken trillingen, waardoor bij spinnen alarmbellen afgaan en ze ons dus als een gevaar aanzien. "Vibraties zijn een groot deel van het zintuiglijke universum van spinnen," legt Rod Crawford uit, curator van de spin-afdeling van het Burke Museum of Natural History and Culture in de Amerikaanse stad Seattle. "Een slapende persoon is niet iets wat een spin bereidwillig zou benaderen." Bovendien zouden veel mensen wakker worden als een spin over hun gezicht zou lopen of in hun mond zou kruipen. De kans dat we er dus eentje doorslikken, laat staan acht, is zo goed als onbestaand.

Bronnen:
https://wibnet.nl
https://www.scientificamerican.com

Lees ook: Arachnofobie: Waarom zijn mensen bang van spinnen?


auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist

Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram