- dossierTanderosie herkennen en herstellen
- dossierLeeftijdsgebonden maculadegeneratie: oogziekte door netvliesslijtage
- dossierSlecht of wazig zicht: zo kan je oogproblemen bij kinderen herkennen
- nieuwsGratis oogtest tijdens Week van het Zien
- nieuwsMeekleurende glazen voor een optimaal zicht: twee vliegen in één klap
Sjögren syndroom (SS): droge ogen (ziekte van Gougerot)
dossier
Lees ook: Droge ogen: oorzaken en behandeling
Prevalentie
Lees ook: Reumatoïde artritis: een ontstekingsreuma
Symptomen Sjögren syndroom
- Droge ogen geven het gevoel van zand in de ogen. 's Ochtends kunnen de ogen ook plakken, of ontstaat er een troebel zicht ten gevolge van een vliesje op het oog (uitgedroogde tranen). Soms komen wondjes op het oog voor ten gevolge van onvoldoende bevochtiging.
- Een droge mond is heel storend vooral bij het eten en spreken. De patiënt moet voortdurend drinken om het eten te kunnen doorslikken. Dikwijls wordt er geklaagd over pijn in de mond. Er is versneld tandbederf en prothesen worden slecht verdragen, kleven niet en veroorzaken pijn. Soms is er zwelling van de speekselklieren, vooral van de oogspeekselklieren, en een zeldzame keer is deze zwelling heel sterk uitgesproken.
Lees ook: Verschillende soorten oogontsteking en de symptomen
Lees ook: Lupus erythematosus (LED)
Diagnose
- Klachtenpatroon waarbij je gedurende drie maanden last hebt van droge ogen en/of droge mond.
- Via bloedonderzoek kan men de aanwezigheid van bepaalde antistoffen aantonen. Met name de aanwezigheid van anti-Ro/SS-A of anti-La/SS-B antistoffen is een goede indicatie voor het syndroom van Sjögren.
- Bij twijfel kan soms zekerheid bekomen worden met een lipbiopsie. Hierin kunnen kleine speekselkliertjes onderzocht worden. Bij praktisch alle biopsies zullen afwijkingen voorkomen. Soms zijn deze echter te beperkt om met zekerheid tot SS te kunnen besluiten. Een lipbiopsie kan soms moeilijk genezen en kan een litteken achterlaten. Het kan ook vrij pijnlijk zijn.
- Een echografie van de speekselklier. Zo kan men veranderingen in structuur en werking vaststellen.
- Sialografie is een onderzoek waarbij een contraststof in de speekselgang gespoten wordt. Dit is een vrij moeilijke en onaangename techniek, slechts zeldzaam aangewezen.
- Eenvoudiger en voor de patiënt probleemloos is de scintigrafie. Hierbij wordt een radioactieve stof in het bloed gespoten. Deze stapelt zich op in de speekselklieren en wordt met het speeksel uitgescheiden. Op die manier kan de werking van de speekselklieren nagegaan worden.
- Het traanvocht kan door de oogarts gemeten worden met de Shirmertest (papierstripje waarmee de tranen opgezogen worden), of met kleurstoftechnieken.
Lees ook: Xerostomie: wat kan je doen aan een abnormaal droge mond?
Behandeling
Droge ogen worden het best behandeld met kunsttranen. Als het hoornvlies is beschadigd, krijg je soms oogdruppels met corticosteroïden voorgeschreven. Dit is een krachtige ontstekingsremmer.
Lees ook: Mag je oogdruppels die over datum zijn nog gebruiken?
Bronnen:
https://reumanederland.nl
https://www.sjogrenexpertisecentrum.nl