Mag je oogdruppels die over datum zijn nog gebruiken?

dossier

Een oogontsteking of oogirritatie kan je beter zo snel mogelijk behandelen. Als je in je medicijnkastje oogdruppels vindt die over datum zijn, mag je die dan nog gebruiken of houdt dat risico in? En wat als de oogdruppels wel overtijd zijn, maar het flesje nog ongeopend is?

Lees ook: Mag je een vervallen geneesmiddel nog gebruiken?

Hoelang zijn oogdruppels houdbaar?

123-droge-ogen-oogdrs-02-19.jpg
  • Het oogdruppelflesje is al geopend: de houdbaarheid van een geopend oogdruppelflesje is afhankelijk van de samenstelling van het geneesmiddel. Over het algemeen worden oogdruppels niet langer dan een maand na opening gebruikt. In sommige gevallen kunnen de druppels na 15 dagen niet meer worden gebruikt. Volg daarvoor de aanbevelingen in de bijsluiter. Het is een goed idee om bij opening de datum op het flesje te noteren. 
  • Het oogdruppelflesje is nooit geopend, maar de vervaldatum is verstreken: oogdruppels, antibioticum of niet, mogen nooit worden gebruikt als de houdbaarheidsdatum is verstreken. De vervaldatum van een geneesmiddel staat op het flesje vermeld achter de letters "EXP" (expired). Na deze datum komen de kwaliteit van de druppels en ook dus ook de doeltreffendheid van de behandeling in het gedrang. 

Lees ook: Gezwollen ooglid: wat kan je doen aan een ooglidontsteking? (Blefaritis)

Lees ook: Bultje op ooglid? Het verschil tussen een chalazion en hordeolum

Is het gebruik van vervallen druppels gevaarlijk?

Een geopend flesje oogdruppels na de vervaldatum gebruiken, kan gevaarlijk zijn voor je ogen. Zuurstof, warmte of licht kunnen de stabiliteit van de moleculen van een geneesmiddel beïnvloeden en de actieve bestanddelen ervan afbreken. Bovendien is het flesje niet meer steriel en bestaat er dus een risico op microbiële en schimmelbesmetting.
Als de vervallen oogdruppels nog in de oorspronkelijke, ongeopende verpakking zitten, kunnen de werkzame bestanddelen hun werkzaamheid hebben verloren. In dat geval kan de behandeling niet alleen ondoeltreffend zijn, maar mogelijks zelfs verergeren. 

Lees ook: Iridocyclitis: oogontsteking met kans op blindheid

Correct gebruik van oogdruppels

Let bij het gebruik van oogdruppels op het volgende: 

  • Infecties worden zeer snel overgedragen van het ene oog op het andere en van de ene persoon op de andere. Was je handen daarom voor en na het aanbrengen van de druppels, ook als je ze bij iemand anders toedient. 
  • Vermijd dat het uiteinde van het flesje in direct contact komt met wimpers, ooglid, vingers of met een niet-steriel oppervlak (bijvoorbeeld de rand van je gootsteen). Vergeet ook niet het flesje na gebruik zorgvuldig te sluiten.
  • Een flesje oogdruppels is voor individueel gebruik. Je mag ze dus in feite niet gebruiken voor meerdere personen in hetzelfde huishouden. 
  • Gooi het druppelflesje weg als de druppels over datum zijn of als de houdbaarheidstermijn is verstreken.
  • Eenmalige oogdruppels zijn bedoeld voor eenmalig gebruik. Gooi ze onmiddellijk na gebruik weg, ook als het flesje of de flacon niet leeg is.
  • Neem bij twijfel over de kwaliteit van oogdruppels contact op met je arts of apotheker.
  • Gooi oogdruppels niet zomaar in de vuilnisbak, want ze kunnen gevaarlijk zijn voor het milieu. Zoals alle geneesmiddelen waarvan de vervaldatum is verstreken, breng je ze terug naar de apotheek (zonder verpakking en gebruiksaanwijzing). 


Lees ook: Kan het kwaad om in je ogen te wrijven?


Lees ook: THT en TGT: mag je voedingsmiddelen nog opeten na hun vervaldatum?

Bronnen:
https://www.afmps.be
https://orbi.uliege.be


auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: april 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram