- dossierRood oog: oorzaken en behandeling van een oogontsteking (conjunctivitis)
- dossierVisuele therapie en oogspieroperatie bij scheelzien en lui oog
- dossierGezwollen ooglid: wat kan je doen aan een ooglidontsteking? (Blefaritis)
- dossierMag je oogdruppels die over datum zijn nog gebruiken?
- dossierScheelzien (strabismus) bij kinderen en volwassenen: oorzaak en behandeling
Kan het kwaad om in je ogen te wrijven?

dossier In je ogen wrijven lijkt op zich een heel onschuldige handeling. Baby’s doen het wanneer ze moe zijn. Volwassenen doen het omdat ze jeuk hebben, omdat ze vermoeid zijn of gewoon omdat het een tic geworden is. Maar kan het eigenlijk geen kwaad? Oogchirurg Dr Steven Renier van Oogkliniek 't Zand en AZ Zeno geeft een woordje uitleg.
"Wrijven zorgt dat de jeuk afneemt, en dat er wat meer tranen in je ogen komen zodat ze frisser aanvoelen. Het stimuleert ook je nervus vagus zenuw, wat je hart trager doet slaan en je stressniveau wat vermindert. Maar te veel in de ogen wrijven kan weldegelijk schade aanrichten. Sommige jonge mensen worden er zelfs slechtziend tot blind van.
Wanneer we in onze ogen wrijven vervormt het voorste deel van ons oog: het hoornvlies. Dat is het transparante laagje dat het licht breekt en in focus brengt zodat we scherp zien. Bij sommigen is dit hoornvlies echter wat dunner en fragieler. Als die mensen frequent in de ogen wrijven, gaat het hoornvlies verder verdunnen en vervormen. In een eerste fase gaan ze daar eigenlijk weinig van merken. Maar wanneer die vervorming meer en meer toeneemt, gaat het zicht verslechteren. Dat kan je meestal een beetje oplossen met een bril of met contactlenzen, maar wanneer het hoornvlies echt onregelmatig is geworden, is er geen oplossing meer om het zicht echt te verbeteren.
In onderstaande video kan je het effect zien wanneer je in je ogen wrijft: zowel het hoornvlies als het witte bindweefsel worden fors vervormd en uitgerokken.
Deze vervorming van het hoornvlies noemt ‘keratoconus’. Ze komt meestal voor bij allergische jonge mannen, die veel in hun ogen wrijven. We zien dat keratoconus vaak het meest uitgesproken is aan de kant waar je dominante hand is: een rechtshandige gaat dus meestal forser wrijven in zijn rechteroog.
Diagnose
De diagnose van keratoconus wordt meestal gesteld door de oogarts. Vaak is het de opticien die de patiënt doorstuurt, omdat ze het zicht met een bril niet meer voldoende goed krijgen. De oogarts neemt dan een hoornvliesscan om de diagnose te bevestigen. In milde gevallen zal hij een bril voorschrijven, soms zijn er ook harde contactlenzen nodig die het onregelmatige hoornvlies optisch gaan corrigeren. Maar in zeldzame gevallen is zelfs dit niet voldoende en is een hoornvliestransplantatie nodig."
Lees ook: Cataract of grijze staar
Bron:
https://defeatkeratoconus.com
Auteur:
Dr Steven Renier van Oogkliniek 't Zand en AZ Zeno