Waarom kan je beter niet zwemmen met contactlenzen?

dossier

Het water in gaan met lenzen, is geen goed idee. De lenzen maken je ogen namelijk gevoelig voor besmetting door schadelijke organismen in het water. Zo kunnen je ogen geïrriteerd raken en loop je kans op ooginfecties. In het ergste geval kan je zelfs blind worden.

Lees ook: 'Zwemmen is gezond': wat is het effect op je lichaam?

Waarom draag je beter geen lenzen tijdens het zwemmen?

123m-lenzen-ogen-oog-22-10.jpg
Het water in een zwembad, een rivier en de zee bevat veel bacteriën, virussen en micro-organismen die schadelijk kunnen zijn voor je ogen. Acanthamoeba is bijvoorbeeld een organisme dat vaak in het water voorkomt. Als deze parasiet in contact komt met je contactlenzen, hecht ze zich aan je lens. Zo kan het oppervlak van je oog ontsteken en uiteindelijk geïnfecteerd geraken (acanthamoeba keratitis). Met harde lenzen is de kans op besmetting kleiner dan met zachte lenzen, maar harde lenzen verlies je dan weer gemakkelijker in het water.

Contactlenzen absorberen bovendien water, wat ervoor zorgt dat de vorm van de lens kan veranderen. Hierdoor voelt het niet meer prettig aan om de lens te dragen en je zicht zal ook wazig worden. Om die reden kan je beter ook niet douchen met lenzen.

Lees ook: Moet je na het eten een uur wachten voor je gaat zwemmen?

Mogelijke gevolgen van zwemmen met lenzen

Als je tijdens het zwemmen contactlenzen draagt, loop je een groter risico op bepaalde oogproblemen:


Lees ook: Refractieve chirurgie: ooglaser en inplantlenzen

Veiligheidstips voor zwemmen met lenzen

  • Desinfecteer je lenzen na het zwemmen met contactlensvloeistof gedurende 24 uur.
  • Als je zicht nog redelijk goed is zonder lenzen, laat je je lenzen beter uit tijdens het zwemmen. 
  • Je kan ook daglenzen gebruiken. Die vervang je iedere dag, waardoor micro-organismen nauwelijks de kans krijgen om zich op de lenzen vast te zetten en zich te vermenigvuldigen. Doe je lenzen direct uit als je uit als je uit het water komt en gooi ze weg. Spoel je ogen vervolgens met contactlensvloeistof.  
  • Een betere optie nog is om een zwembril op sterkte te dragen. Deze zwembrillen werken als gewone brilglazen: ze corrigeren de afwijking van je ogen, zodat je goed kan zien onder water.
  • Een andere mogelijkheid is om contactlenzen te dragen in combinatie met een goed aansluitende zwembril. Let er wel op dat de ogen en lenzen niet in contact komen met water.
  • Gebruik voor en na het zwemmen kunsttranen of bevochtigingsdruppels om het risico op droge ogen te verminderen.

Bronnen:
https://www.oogarts.be
https://www.hansanders.be/nl/blog/zwemmen-met-lenzen/
https://www.healthline.com

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: november 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram