Geen contactlenzen in zwembad

oog-contactlens-150.jpg

nieuws Het is beter om geen contactlenzen te dragen wanneer u gaat zwemmen, zeker niet zonder extra bescherming met een zwembrilletje. Zelfs bij gebruik van een zwembrilletje is het niet evident om het zwemwater uit de ogen te houden. Ook bij het douchen verwijderd u het best uw lenzen. Dat geldt zowel voor harde als voor zachte lenzen.
Harde lenzen kunnen in een waterig milieu gemakkelijk uitspoelen. Zachte lenzen spoelen minder gemakkelijk uit, maar kunnen dan weer allerlei bacteriën en micro-organismen opnemen, waardoor oog-infecties kunnen ontstaan. Dat risico is het grootst wanneer u in zoet water gaat zwemmen, maar zelfs in gecholeerd zwemwater komen bacteriën voor. Bovendien slorpen zachte lenzen ook chemicaliën zoals chloor op, wat dan weer voor irritatie kan zorgen. Door gechloreerd water kunnen de lenzen bovendien wat strakker gaan zitten, wat eveneens irritatie en rode ogen kan veroorzaken. In zout water gebeurt het omgekeerde: de lenzen gaan iets losser zitten waardoor ze wel gemakkelijker zullen uitspoelen. Draagt u toch lenzen, dan moet u ze alleszins na het zwemmen uitnemen en zorgvuldig reinigen.
Een mogelijk alternatief als u toch met lenzen wil zwemmen, zijn daglenzen die na één dag worden vervangen. U vervangt ze dan onmiddellijk na het zwemmen, en zet dan nieuwe daglenzen of uw gewone lenzen in.


Laatst bijgewerkt: september 2007
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram