Voedselinfectie: symptomen en behandeling
dossier
Lees ook: Misselijk na het eten: 11 mogelijke oorzaken
Wat is een voedselinfectie?
Verschil tussen een voedselinfectie en een voedselvergiftiging of voedselintoxicatie
- Bij een voedselinfectie zijn virussen, bacteriën of parasieten in het voedsel de boosdoeners; deze groeien in het lichaam en veroorzaken de klachten. Symptomen verschijnen meestal 12 tot 72 uur na besmetting.
- Bij een voedselintoxicatie zijn giftige stoffen (toxines) van bacteriën of schimmels verantwoordelijk; de klachten treden vaak al binnen 1 tot 8 uur op. De oorzaak ligt vaak bij verkeerd produceren, bewaren of behandelen van voedsel, van de productie tot de bereiding in de keuken.
Lees ook: Voedselintoxicatie of voedselvergiftiging: symptomen en behandeling
Salmonella
 
                    
                    salmonella
Symptomen salmonella-infectie
- Diarree
- Buikkrampen
- Koorts
- Misselijkheid en braken
- Soms hoofdpijn, koude rillingen of bloed in de ontlasting
De klachten duren meestal enkele dagen tot een week, maar diarree kan soms tot 10 dagen aanhouden. Bij gezonde mensen geneest de infectie vaak vanzelf.
Oorzaken salmonella-infectie
- Rauw of onvoldoende verhit vlees, gevogelte en zeevruchten
- Rauwe of halfrauwe eieren en eiproducten (zoals zelfgemaakte mayonaise)
- Ongepasteuriseerde melk en zuivelproducten
- Fruit en groenten, vooral als ze in besmet water zijn gewassen of in contact komen met rauw vlees
- Besmette oppervlakken en handen bij slechte hygiëne
- Dieren en huisdieren, vooral vogels en reptielen
Behandeling salmonella-infectie
Lees ook: Hoe krijg je salmonella en wat zijn de symptomen?
Yersiniosis
 
                    
                Symptomen yersiniosis
- Buikpijn en krampen (bij volwassenen vaak rechtszijdig, wat op blindedarmontsteking kan lijken)
- Diarree, soms met bloed
- Koorts
- Keelpijn
Bij sommige mensen kunnen huiduitslag en gewrichtspijn optreden. Mensen zijn besmettelijk zolang ze diarree hebben en tot drie maanden erna.
Oorzaken yersiniosis
- Rauw of onvoldoende verhit varkensvlees
- Besmette melk of water
- Contact met de ontlasting van geïnfecteerde mensen of dieren
- Besmette oppervlakken of voorwerpen, gevolgd door aanraking van mond of voedsel
Behandeling yersiniosis
Campylobacter
 
                    
                Symptomen campylobacteriose
- Diarree, soms met bloed
- Buikkrampen
- Koorts
- Misselijkheid en braken
Campylobacter kan uitdroging veroorzaken, vooral bij jonge kinderen, ouderen of mensen met een verzwakt immuunsysteem.
Oorzaken campylobacteriose
- Onvoldoende verhit gevogelte zoals kip, kalkoen of eend
- Rauwe melk of producten daarvan
- Onbehandeld water, zoals uit besmette bronnen
- Minder vaak: andere vlees- of visproducten, besmette groenten en fruit, of contact met uitwerpselen van geïnfecteerde dieren
Behandeling campylobacteriose
Lees ook: Campylobacter voorkomen: veilig omgaan met kip
Lees ook: Moet je kip afspoelen met water voor het koken?
Listeria
 
                    
                Symptomen listeria-infectie
- Darminfectie: diarree, maagklachten, braken (verschijnen vaak binnen een dag, verdwijnen meestal binnen enkele dagen)
- Bloedbaan en centraal zenuwstelsel: koorts, koude rillingen, spierpijn, hoofdpijn, stijve nek, verwardheid, evenwichtsproblemen of epileptische aanvallen (kunnen binnen twee weken tot twee maanden optreden)
- Tijdens zwangerschap: vaak milde klachten bij de moeder, maar ernstige gevolgen voor de baby, zoals miskraam, doodgeboorte of levensbedreigende infectie na geboorte
- Bij pasgeborenen: lusteloosheid, slecht drinken, koorts of ondertemperatuur, braken, ademhalingsproblemen, laag geboortegewicht
Oorzaken listeria-infectie
- Ongepasteuriseerde melk of melkproducten
- Zachte kazen, hotdogs die niet goed verhit zijn
- Rauwe groenten die besmet zijn via bodem of mest
- Koude gerookte vis zoals zalm (lox of nova)
- Spruiten en bepaalde soorten fruit zoals meloen
Zwangere vrouwen kunnen de bacterie doorgeven aan hun ongeboren kind, zelfs wanneer ze zelf nauwelijks symptomen hebben.
Behandeling listeria-infectie
Lees ook: Listeriose: wat zijn de symptomen bij besmetting met listeria?
E. coli
 
                    
                Symptomen E.coli-besmetting
- Darminfectie (gastro-enteritis): waterige of soms bloederige diarree, buikpijn en krampen, misselijkheid, braken, lichte koorts en vermoeidheid.
- Urineweginfectie (UTI): pijn of branderig gevoel bij het plassen, frequente aandrang, pijn in de buik of onderrug, troebele of slecht ruikende urine.
- Ernstige infecties: sommige E. coli-stammen kunnen leiden tot sepsis, nierbeschadiging (bij STEC, hemolytisch-uremisch syndroom) of meningitis bij pasgeboren baby’s.
Symptomen verschijnen meestal binnen 2 tot 10 dagen na blootstelling, afhankelijk van de stam. Een E. coli-infectie verloopt meestal mild, maar sommige stammen, zoals STEC, kunnen ernstige complicaties veroorzaken. Zo kan het hemolytisch-uremisch syndroom (HUS) leiden tot nierfalen, terwijl de bacterie in zeldzame gevallen bloedvergiftiging (sepsis) kan veroorzaken. Bij kinderen met langdurige diarree kunnen bovendien voedingsproblemen en groeiachterstand optreden.
Oorzaken E.coli-besmetting
- Voedsel en dranken: onvoldoende verhit vlees, rauwe groenten of fruit, ongepasteuriseerde melk, cider of sap.
- Water: besmet drinkwater, zwemwater of natuurlijke waterbronnen.
- Contact: aanraken van uitwerpselen van geïnfecteerde personen of dieren, zoals bij verschonen van luiers, contact met boerderijdieren of besmette oppervlakken.
- Bepaalde omstandigheden: onhygiënisch handen wassen of kruisbesmetting in de keuken.
Behandeling E.coli-besmetting
Lees ook: E. coli-infecties: van mild tot ernstig
Shigella
 
                    
                Symptomen shigellose
- Diarree (soms met bloed of slijm) die langer dan drie dagen kan duren
- Buikpijn en krampen
- Koorts
- Misselijkheid of braken
- Een voortdurende aandrang om stoelgang te maken, ook als de darmen leeg zijn
De meeste mensen herstellen binnen een week, maar sommigen blijven de bacterie nog enkele weken uitscheiden via de stoelgang, ook zonder klachten. In sommige gevallen ontstaan ernstige complicaties, zoals uitdroging, koortsstuipen bij kinderen en ontstekingen van de gewrichten. In zeldzame gevallen kunnen ook ernstige aandoeningen optreden, zoals nierfalen (HUS), een toxische megacolon of bloedvergiftiging, vooral bij mensen met een verzwakte weerstand.
Oorzaken shigella-infectie
- Door vuile handen: na contact met besmette ontlasting (bijv. bij het verschonen van een kind of via besmette oppervlakken, speelgoed of toiletten).
- Via besmet voedsel of water: door onvoldoende hygiëne bij voedselbereiding of door het drinken van water dat in contact kwam met rioolwater.
- Tijdens seksueel contact waarbij contact met de anus of ontlasting voorkomt.
- In zwembaden, vijvers of meren als besmet water wordt ingeslikt.
Behandeling shigella-infectie
Lees ook: Shigellose: zeer besmettelijke bloederige diarree die resistent is tegen antibiotica
Cholera (vibrio cholerae)
 
                    
                Symptomen cholera
Oorzaken cholera
Behandeling cholera
Lees ook: Welke ziektes kan je krijgen door zwemmen in verontreinigd water?
Vibrio parahaemolyticus
 
                    
                Symptomen vibrio parahaemolyticus
- Waterige of soms bloederige diarree
- Buikkrampen
- Misselijkheid en braken
- Koorts en hoofdpijn
De klachten beginnen meestal binnen 24 uur na besmetting en duren gemiddeld 3 dagen. Bij mensen met een verzwakt immuunsysteem kan de infectie ernstiger verlopen. In zeldzame gevallen veroorzaakt de bacterie een wondinfectie wanneer besmet zeewater in contact komt met open wonden. In dat geval kunnen roodheid, pijn, warmte en ettervorming optreden.
Oorzaken vibrio parahaemolyticus
Behandeling vibrio parahaemolyticus
Lees ook: Dit zijn de 13 meest voorkomende bacteriële infecties
Tips om voedselinfecties te voorkomen
- Was je handen vaak en grondig met warm water en zeep, minstens 20 seconden, vóór en na het hanteren van rauw of bereid voedsel, na toiletgebruik, na contact met huisdieren of bij het verzorgen van iemand die ziek is.
- Reinig oppervlakken, gebruiksvoorwerpen en snijplanken met heet water en zeep na elk gebruik. Besteed extra aandacht aan houten snijplanken.
- Houd rauw vlees, gevogelte, vis en eieren apart van bereid en direct eetbaar voedsel (zoals groenten en fruit) om kruisbesmetting te vermijden.
- Kook of bak voedsel tot een veilige kerntemperatuur om onvoldoende verhitting te vermijden.
- Drink geen rauwe of ongepasteuriseerde melk- of vruchtensapproducten.
- Houd voedsel buiten de gevarenzone van 5–60? door bevroren producten veilig in de koelkast te ontdooien en restjes binnen 2 uur na bereiding terug in de koelkast te plaatsen.
- Voel je je niet goed? Vermijd dan het bereiden van eten voor anderen, ook nog enkele dagen nadat de klachten verdwenen zijn.
Lees ook: Vanaf welke leeftijd mag een kind rauw vlees, vis of kaas eten?






 
             
             
            





