Dit zijn de 13 meest voorkomende bacteriële infecties

123m-bacterien-13-10-20.jpg

dossier

Een bacteriële infectie krijg je doordat kleine eencellige organismen – bacteriën - je lichaam binnendringen. Er zijn veel soorten bacteriën en ze hebben elk verschillende effecten op het lichaam, afhankelijk van hoe je wordt blootgesteld en welk lichaamsdeel geïnfecteerd wordt. Enerzijds zijn er relatief onschuldige ziekten zoals keelontsteking, maar bacteriële infecties kunnen ook levensbedreigende aandoeningen veroorzaken zoals meningitis.

Lees ook: Wat is het best bij keelpijn: koude of warme dranken?

Meest voorkomende bacteriële infecties

 1. Salmonella is een infectie die men vaak in verband brengt met voedselvergiftiging. Ze wordt veroorzaakt door niet-tyfusale salmonellabacteriën die leven in het maagdarmkanaal van mensen en dieren. De symptomen zijn ernstige maagklachten, diarree en braken.
 2. Escherichia coli (E. coli) veroorzaakt ook maagklachten. De infectie gaat meestal vanzelf over, maar kan ernstig of zelfs dodelijk zijn. Besmet voedsel, waaronder ongekookte groenten, kan de E. coli-bacterie verspreiden.
 3. Tuberculose is een zeer besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door de Mycobacterium tuberculosisbacterie. Besmetting leidt meestal tot een longinfectie.
 4. Methicillineresistente Staphylococcus aureus (MRSA) is een type bacterie die resistent is geworden tegen antibiotica. Ze is zeer gevaarlijk, vooral voor mensen met een verzwakt immuunsysteem. Ze kan bijvoorbeeld een zweer of wondinfectie veroorzaken, maar ook bloedvergiftiging of longontsteking.
 5. Clostridium difficile (C. diff) is een soort bacterie in de darmen die normaal gezien ongevaarlijk is. Maar door het gebruik van antibiotica of een verzwakt immuunsysteem kan deze bacterie overmatig groeien. Dat leidt tot een darminfectie die zich manifesteert als een ontstoken dikke darm en diarree.
 6. De bacterie Listeria monocytogenes (L. monocytogenes) veroorzaakt koorts, spierpijn en diarree. Deze voedselinfectie komt het meest voor bij mensen met een verzwakt immuunsysteem, ouderen, jonge kinderen en zwangere vrouwen.
 7. Bacteriële longontsteking is een longinfectie die enkele mogelijke ziekteverwekkers heeft, zoals Streptococcus pneumoniae, Klebsiella pneumoniae of Pseudomonas aeruginosa. De bacteriële infecties verspreiden zich via luchtdeeltjes door hoesten of niezen.
 8. Bacteriële vaginose is een infectie van de vagina. De symptomen zijn vaginale jeuk, afscheiding en pijn bij het plassen. De infectie is het resultaat van een verstoord evenwicht in de normale bacteriële flora van de vagina.
 9. Heliobacter pylori (H. pylori)-bacteriën veroorzaken maagzweren en chronische gastritis of maagontsteking. Zure reflux, zuurgraad en roken verhogen het risico op deze bacteriële infectie.
 10. De Staphylococcus- en Streptococcusbacteriën zijn meestal de oorzaak van huidinfecties zoals acne, steenpuisten, cellulitis of impetigo (krentenbaard).
 11. Gonorroe is een seksueel overdraagbare aandoening (soa) veroorzaakt door de bacterie Neisseria gonorrhoeae.
 12. De bacterie Borrelia burgdorferi kan overgedragen worden via teken. Als je een tekenbeet krijgt van een besmette teek, bestaat het risico op de ziekte van Lyme. Het eerste kenmerk van deze aandoening is verkleuring van de huid op de plek van de tekenbeet die groter wordt. Nadien kan je koorts, gewrichts- en spierpijn krijgen en soms ook klachten aan gewrichten, huid, zenuwen of het hart.
 13. Vibrio vulnificus is een zeldzame, "vleesetende" bacterie die voorkomt in warm zeewater. Ze veroorzaakt diarree, maar er kunnen ook ernstige huidinfecties optreden als de bacterie in een open wonde terechtkomt.

Lees ook: Wat is antibioticaresistentie en wat zijn de gevolgen?

Bronnen:
https://my.clevelandclinic.org
https://www.verywellhealth.com

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: november 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram