Wat is het best bij keelpijn: koude of warme dranken?

123_keelpijn_vrouw_2020.jpg

nieuws

Keelpijn kan heel vervelend en pijnlijk zijn. Soms krijg je de tip om vooral koude dranken te drinken, of zelfs om op een ijsblokje te zuigen, terwijl anderen net warme thee met wat honing of citroen adviseren. Of een warme kop soep. Maar wat is nu eigenlijk het beste advies bij keelpijn?

Lees ook: Keelontsteking: oorzaken, klachten en behandeling

Oorzaak van keelpijn

Veel mensen worden in de winter geplaagd door keelpijn. Meestal is (acute) keelpijn het gevolg van een infectie met een ziektekiem (virussen en bacteriën). Het afweersysteem reageert daarop met een ontsteking. Soms kunnen die verschillende infecties en ontstekingen samen voorkomen. Wanneer het keelslijmvlies en de amandelen ontstoken zijn, spreekt men van een angina. Die term wordt ook gebruikt voor een infectie van de keel door bacteriën (streptokok).

Keelpijn kan ook een van de symptomen van een andere ziekte zijn, zoals een verkoudheid, covid-19, griep of mazelen. Of het kan een gevolg zijn van irritatie, bijvoorbeeld wanneer je rookt, langdurig in een rokerige omgeving verblijft of door veel praten of schreeuwen.

Lees ook: Van keelpijn tot keelontsteking: Wat kan je zelf doen?

Koude of warme dranken om keelpijn te verzachten?

Warm of koud, eigenlijk maakt het niet zoveel uit. Belangrijk is vooral dat je drinkt (en bij kleine kinderen dat je ze zoveel mogelijk laat drinken).

  • Koude dranken kunnen kortstondig een licht verdovend effect hebben, wat een aangenaam gevoel geeft. Wees bij kinderen wel voorzichtig met ijsblokjes, ze zouden ze kunnen inslikken. Vermijd ook erg zure dranken (bv. een glas citroensap) die de keel kunnen irriteren.
  • Warme dranken zoals soep, kruidenthee met honing en een beetje citroen werken verzachtend en kunnen helpen om slijmen op te hoesten. Vermijd wel te hete dranken die irriterend kunnen werken en zelfs een ontsteking kunnen verergeren.
  • Drink liever geen alcohol (bv. een warme grog): dit kan de keel irriteren.
  • Als de pijn erg hinderlijk is, kan een pijnstiller helpen, bij voorkeur dan een pijnstiller op basis van paracetamol.

Lees ook: Helpt honing bij keelpijn?


Laatst bijgewerkt: januari 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram