Helpt honing bij keelpijn?

dossier Het is een populair middel van oma: los een lepel honing op in warme melk of kruidenthee en nip ervan om keelpijn te verlichten. En oma heeft een goed advies, want onderzoekers hebben onlangs geconcludeerd dat honing effectief is tegen de symptomen, inclusief hoesten, van goedaardige keel- en luchtweginfecties.

Lees ook: Hoe vermijd je dat honing aan je lepel blijft plakken?

Honing: antibacteriëel, antiviraal en ontstekingsremmend

Honing staat al duizenden jaren bekend om zijn geneeskrachtige eigenschappen, maar alsmeer meer wetenschappelijke studies tonen nu ook effectief de antibacteriële, antivirale en ontstekingsremmende eigenschappen aan. 

  • Antibacteriële eigenschappen
Honing bevat enzymen die de productie van waterstofperoxide stimuleren, een krachtig antibacterieel middel. Daarnaast heeft honing een hoge osmotische druk, wat ervoor zorgt dat bacteriën geen vocht kunnen opnemen, waardoor hun groei geremd wordt. Wetenschappelijke studies tonen aan dat honing effectief is tegen verschillende bacteriestammen, waaronder Staphylococcus aureus en Escherichia coli.

  • Antivirale eigenschappen
Hoewel minder onderzocht dan de antibacteriële werking, toont wetenschappelijk onderzoek aan dat honing antivirale eigenschappen heeft, met name door de aanwezigheid van flavonoïden en fenolzuren die het immuunsysteem versterken. Honing kan helpen bij het verminderen van de symptomen van virale infecties, zoals verkoudheid en griep.

  • Ontstekingsremmende werking
Honing heeft een bewezen ontstekingsremmend effect, wat vooral nuttig is bij de behandeling van wonden en ontstoken huid. Het helpt bij het verminderen van zwelling en roodheid door vrije radicalen te neutraliseren en ontstekingsbevorderende enzymen te remmen. Dit maakt het een nuttig middel bij chronische wonden en huidaandoeningen zoals eczeem.

Pure honing tegen keelpijn en hoesten

Volgens een recent onderzoek is honing net zo effectief tegen keelpijn en hoesten als een veelgebruikt hoestonderdrukkend middel, dextromethorfan. Het zou ook nachtelijk hoesten verminderen en de slaap verbeteren.

Hieronder geven we een recept voor een honingdrankje, maar ook een lepel pure honing kan al helpen. Neem een eetlepel natuurlijke honing en laat het langzaam smelten in je mond. Let wel, honing is nog steeds suiker, overdrijf dus niet. Neem sowieso niet meer dan 4 tot 5 lepels honing per dag.

Hoe maak je zo’n honingdrankje?

123-thee-citroen-honing-griep-02-19.jpg
Los 2 eetlepels honing op in hete kruidenthee of halfvolle melk.

  • Als je voor thee kiest: je kunt eventueel een scheutje citroensap en een stukje gember toevoegen.
  • Als je voor melk kiest: je kunt gember, kaneel of kurkuma, die ontstekingsremmende eigenschappen hebben, aan je drankje toevoegen.

Pas op dat je je drankje niet te warm maakt, want dan gaan de meeste actieve ingrediënten in de honing verloren.

Lees ook: Honing bestrijdt hoest beter dan geneesmiddelen

Honing en keelpijn: waar moet je op letten?

  • Honing moet worden bewaard bij kamertemperatuur, meestal tussen 18°C en 24°C, op een droge plaats uit de buurt van direct zonlicht.
  • Geef nooit honing aan baby’s die minder dan een jaar oud zijn. Hun gevoelig maag-darmstelsel is nog niet bestand tegen de clostridium botulinum-kiem die in honing aanwezig kan zijn en die botulisme veroorzaakt. 
  • Denk eraan dat honing een zeer hoge concentratie aan suikers heeft.
  • Gebruik altijd artisanale, koud geslingerde natuurhoning. Onderzoek door Testaankoop toont aan dat veel producenten geen authentiek product aanbieden en de honing verdunnen met suikerstroop op basis van biet, riet, mais of rijst. Er wordt blijkbaar op grote schaal gefraudeerd. Niet alleen de zuiverheid maar ook de versheid van de 'honing' laat vaak te wensen over. 

Lees ook: Helpt honing tegen hoest bij kinderen?

Bronnen:

‘Fabels en feiten over voeding en gezondheid’ van Eric De Maerteleire, uitgegeven door Manteau
https://www.test-aankoop.be
https://www.webmd.com
https://www.ncbi.nlm.nih.gov
https://www.mayoclinic.org
https://health.clevelandclinic.org

auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: oktober 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram