Iridocyclitis: oogontsteking met kans op blindheid

In dit artikel
Iridocyclitis: oogontsteking met kans op blindheid

dossier

Iridocyclitis is een ontsteking van de iris (regenboogvlies) en het straalvormig lichaam van het oog. Het straalvormig lichaam of het corpus ciliare is het ophangingssysteem van de ooglens. Het is het deel van het oog achter de iris dat zaken in je gezichtsveld scherpstelt. Van zodra je symptomen van iridocyclitis opmerkt, moet je naar de oogarts gaan. Zo beperk je de kans dat je je zicht verliest.

Lees ook: Kan het kwaad om in je ogen te wrijven?

Lees ook: Hoe vaak moet je naar de oogarts?

Hoe krijg je iridocyclitis?

Getty_oogziekte_moe_werk_bril_2022.jpg

© Getty Images

In één op de drie gevallen is de oorzaak van iridocyclitis niet bekend. Soms is het een gevolg van een letsel (traumatische iridocyclitis) of van infecties of andere factoren (niet-traumatische iridocyclitis).

Traumatische iridocyclitis kan je krijgen na elk type oogverwonding, zoals chemische brandwonden of een prik in het oog. In dat geval neemt de ontsteking en zwelling in de loop van een paar weken af naarmate het oog geneest. Er kunnen echter blijvende problemen met het gezichtsvermogen zijn.

Niet-traumatische iridocyclitis treedt soms op na bepaalde infecties en ziekten, waaronder:

Je oogarts zal een onderzoek en anamnese uitvoeren om te oorzaak van iridocyclitis te achterhalen.

Lees ook: Glasvochttroebelingen (Floaters): zwarte vlekjes of draadjes voor de ogen

Wat zijn de symptomen van iridocyclitis?

Mogelijke symptomen zijn:

  • Lichte roodheid
  • Wazig zicht
  • Pijn in het oog
  • Hoofdpijn
  • Gevoeligheid voor licht (fotofobie)
  • De symptomen van iridocyclitis lijken op die van andere oogproblemen, zoals bindvliesontsteking, hoornvliesbeschadiging of een vreemd voorwerp in het oog.

Lees ook: Gezwollen ooglid: wat kan je doen aan een ooglidontsteking? (Blefaritis)

Hoe behandel je iridocyclitis?

De oogarts zal proberen om de ontsteking te verminderen, de pijn in je oog te beheersen en complicaties te voorkomen die je zicht kunnen aantasten. Hij zal dat in eerste instantie doen met cortisoneoogdrupppels en/of -zalf.

Patiënten die iridocyclitis hebben ontwikkeld door bepaalde gezondheidsproblemen, hebben soms een aanvullende behandeling nodig. Een patiënt met een bacteriële infectie moet bijvoorbeeld ook antibiotica krijgen. En personen met een bepaalde vorm van artritis of een inflammatoire darmziekte hebben medicatie nodig om hun gezichtsvermogen niet te verliezen.

Tijdens de behandeling zal je om de paar dagen op controle moeten bij de oogarts. Hij moet namelijk je oogdruk controleren, want een plotse verandering in oogdruk kan je gezichtsvermogen schaden. Na de behandeling volstaat een controle elke één tot zes maanden.

Lees ook: Wat kan je doen tegen oogirritatie?

Bronnen:
https://medic-journal.com
https://www.gezondheidenwetenschap.be

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: oktober 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram