Rode ogen na zwemmen: oorzaak

dossier

Chloor heeft lang de slechte reputatie gehad de ogen van zwemmers te irriteren, vooral in drukke openbare zwembaden. Het blijkt echter dat het niet de chemische stof zelf is die je ogen rood doet kleuren na het zwemmen, maar alle andere bestanddelen in het water die chloor net elimineert. En ja, ook urine valt daaronder.

Lees ook: 'Zwemmen is gezond': wat is het effect op je lichaam?

Lees ook: Waarom kan je beter niet plassen in een zwembad?

Irriterende stoffen voor ogen

Getty_zwemmen_water_2024.jpg

© Getty Images

De geur die je waarneemt in een zwembad is niet afkomstig van chloor. Hij is het resultaat van chemicaliën die ontstaan wanneer chloor zich mengt met plas, uitwerpselen, zweet en vuil van het lichaam van zwemmers. Deze chemicaliën – en dus niet chloor - kunnen ervoor zorgen dat je ogen rood worden en prikken, je neus begint te lopen en je gaat hoesten.
“Chloor en andere ontsmettingsmiddelen worden aan een zwembad toegevoegd om ziektekiemen te vernietigen”, zegt Michele Hlavsa, hoofd van het Healthy Swimming Program van het Amerikaanse Center for Disease Control. “Als er geplast wordt in een zwembad, komt chloor in aanraking met de urine. Er wordt dan een irriterende stof geproduceerd die de ogen van mensen rood maakt: trichlooramine. Om die irriterende stoffen te elimineren, moet men nog meer chloor toevoegen aan een zwembad.”

Lees ook: Waarom kan je beter niet zwemmen met contactlenzen?

Douchen voor het zwemmen

Uit Canadees onderzoek blijkt dat in een zwembad gemiddeld 75 liter urine zit. Dat lijkt veel, maar dat is in een zwembad van 900.000 liter water zo'n 0,008 van de totale inhoud. Experten raden dan ook aan om je niet te laten afschrikken door de gedachte aan urine in het zwembad. Zwemmen blijft namelijk een heilzame vorm van beweging. 
Wel raden ze aan om even te dochen voordat je het zwembad in duikt, en niet enkel achteraf. Want ook óp je lichaam bevinden zich bacteriën die ziektekiemen in het zwembadwater verspreiden. 

Lees ook: Moet je na het eten een uur wachten voor je gaat zwemmen?

Niet zwemmen met buikloop

We stelden al vast dat je beter niet plast in een zwembad. Maar wat helemaal uit den boze is, is gaan zwemmen als je diarree hebt. Dan laat je namelijk hele kleine hoeveelheden ziektekiemen zoals Cryptosporidium, norovirus en E. coli los in het water. 
Bepaalde ziektekiemen die diarree veroorzaken, kunnen enkele minuten tot dagen in zwembaden leven, zelfs als het zwembad goed onderhouden is. Als het zwembad eenmaal besmet is, hoeft iemand maar een kleine hoeveelheid zwembadwater in te slikken om besmet te raken. Met een nare infectieziekte tot gevolg.

Lees ook: Chloorallergie: wat zijn de symptomen?

Tips tegen oogirritatie

Om je ogen te beschermen tegen al die irriterende stoffen in het water, kan je enkele dingen doen:

  • De beste manier om oogirritatie te minimaliseren is het dragen van een waterdichte zwembril. Deze brillen zijn verkrijgbaar in sportwinkels.
  • Gebruik oogdruppels voor en na het zwemmen om de traanfilm te beschermen.
  • Spoel je ogen onmiddellijk na het zwemmen met steriele zoutoplossing.
  • Verwijder je contactlenzen als je die draagt. 

Lees ook: 7 verrassende watersporten

Bronnen:
https://www.cbc.ca
https://www.aao.org

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: augustus 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram