Hoe vaak moet je naar de oogarts?

123m-oog-ogen-cataract-3-6.jpg

nieuws De ogen zijn één van de meest kwetsbare organen van ons lichaam en een goed zicht is heel belangrijk in het dagelijks leven. Een check-up kan oogaandoeningen opsporen in het vroegste stadium en zo je zicht beschermen. Hoe frequent ga je dan best naar de oogarts?

Kinderen
Bij kinderen worden er controles op regelmatige tijdstippen voorzien door Kind en Gezin en nadien via het Centrum voor Leerlingenbegeleiding. Kinderen met afwijkende resultaten worden doorverwezen naar de oogarts. Vooral wanneer je kindje een lui oog (amblyopie) riskeert of wanneer je opmerkt dat je kindje (soms) scheel kijkt, is een controle bij de oogarts aangewezen. 
Volwassenen
Tussen de leeftijd van 30 en 40 jaar is een controle om de 3 à 4 jaar voldoende wanneer je geen bril of contactlenzen draagt, geen klachten hebt en in goede gezondheid verkeert. Draag je wel een bril of contactlenzen dan laat je best een oogonderzoek uitvoeren om de 2 à 3 jaar. Komen er specifieke oogziekten voor in de familie, neem je medicatie of heb je een chronische aandoening die een effect kan hebben op je ogen, dan ga je best frequenter op controle. 

Vanaf 40 jaar is een algemene controle bij de oogarts aangewezen om de 1 à 2 jaar, ook al draag je geen bril of contactlenzen en heb je geen klachten. Met de leeftijd stijgt namelijk het risico op bepaalde oogziekten zoals onder andere glaucoom (verhoogde oogdruk), leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) en cataract

In sommige gevallen is een controle minstens eenmaal per jaar aangewezen: 
• In geval van diabetes: Voor het opsporen van netvliesafwijkingen veroorzaakt door de diabetes.
• Wanneer er in de familie glaucoom/verhoogde oogdruk voorkomt.
• Wanneer er in de familie (leeftijdsgebonden) maculadegeneratie voorkomt.

Twijfel je wanneer je best terug op controle komt? Aarzel dan niet om het te vragen aan je oogarts.

Bron:
Isabel Pinxten
oogarts-oogchirurg Laser Vision Clinics Gent
www.laservisionclinics.be

Lees ook: Mondmasker kan droge ogen veroorzaken


Laatst bijgewerkt: mei 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram