Mondmasker kan droge ogen veroorzaken

123m_mondmasker_2020.jpg

nieuws Sinds de introductie van het mondmasker in het dagelijks leven klagen meer en meer patiënten over geïrriteerde en branderige ogen. Hoe komt dat nu juist, en wat kan je eraan doen?


Onze tranenfilm zorgt voor een continue bevochtiging van het oogoppervlak. Wanneer die verstoord wordt, kunnen we last krijgen van: 

• Rode ogen 
• Branderig en prikkend gevoel 
• Vermoeid gevoel 
• Wisselend, wazig zicht 
• Last van licht 

Deze symptomen komen vooral voor bij mensen die veel computerwerk doen, lang lezen of vaak televisie kijken, maar ook airconditioning, een continue luchtstroom (bijvoorbeeld in een vliegtuig) én het dragen van een mondmasker kan zo’n verstoring in de hand werken.
Hoe komt dat?
Wetenschappelijke studies hierover zijn nog niet beschikbaar, maar er zijn wel enkele theorieën. De voornaamste oorzaak is vermoedelijk een slecht passend masker, waardoor het niet goed aansluit op de neus. Hierdoor stroomt er continu uitgeademde lucht naar boven, richting de ogen. Dat zorgt voor snellere verdamping van de tranenfilm en uitdroging van de ogen. Daarnaast kan een slecht passend masker er ook voor zorgen dat de onderoogleden wat naar beneden worden getrokken waardoor het knipperen moeilijker gaat. Knipperen maakt net dat de tranenfilm telkens wordt ververst, dus verstoring van de knipperfunctie kan zo ook droge ogen uitlokken. 
Wat kan je eraan doen?
Zorg ervoor dat je mondmasker goed past. Een masker met een aanpasbare neusbrug kan je zelf goed aanduwen over de neus, om het ontsnappen van lucht te vermijden. Is dat niet voldoende? Dan kan je eventueel een stukje papieren tape aanbrengen om het masker vast te kleven over de neus. Geeft ook dat onvoldoende verbetering, dan start je best met het indruppelen van kunsttranen, meermaals per dag. Die leggen een laagje over de tranenfilm en beschermen de tranenfilm tegen te snelle verdamping. 

Uiteraard kan je altijd bij een oogarts terecht voor correct advies, en om te controleren of de klachten zeker geen andere oorzaken hebben

Bron: 
Isabel Pinxten
oogarts-oogchirurg Laser Vision Clinics Gent
www.laservisionclinics.be

Lees ook: Waarom krijgen we het benauwd met een mondmasker op?


Laatst bijgewerkt: mei 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram