Waarom is chocolade gevaarlijk voor je hond?

dossier

Honden zijn veel gevoeliger voor chocolade dan mensen. Een halve reep chocolade kan al tot een dodelijke vergiftiging leiden bij een hond. De giftigheid hangt af van het soort chocolade en de ingenomen hoeveelheid. 

Lees ook: Hoe (on)gezond is chocolade?

Waarom is chocolade gevaarlijk voor honden?

123m-dieren-hond-19-10-19.jpg

Cacao bevat voornamelijk theobromine en in mindere mate cafeïne. Honden zijn zeer gevoelig voor theobromine. Hoe donkerder de chocolade, hoe meer theobromine en dus hoe gevaarlijker voor de hond. Witte chocolade bevat zo goed als geen theobromine en is dan ook niet gevaarlijk.

Voor een hond met een allergie voor chocolade kan een kleine hoeveelheid van 10 gram al fataal zijn. Theobromine is een alkaloïde behorend tot de methylxanthinefamilie, waartoe ook theofylline en cafeïne behoren. Het is verantwoordelijk voor de bittere smaak in cacao en chocolade. Deze plantaardige alkaloïden geven een stimulatie van het centraal zenuwstelsel en de hartspier. Daarnaast geven ze een relaxatie van de gladde spieren (vooral die van de luchtwegen) en een verhoogde urineproductie.

Laat dus geen chocolade of pralines staan op de tafel of het aanrecht. Ook al is dit buiten het zicht van het dier, honden zijn meesters in het lokaliseren van eten en weten ze beslist te vinden. 

Lees ook: Gevaarlijk voedsel voor je hond

Symptomen van vergiftiging bij honden

Twee tot vier uur na de inname beginnen de symptomen: de hond is rusteloos, moet braken, veelvuldig urineren en heeft diaree. De toestand gaat achteruit wanneer de ademhaling sneller gaat, de hartslag stijgt en er koorts uitbreekt. Enkele uren later kunnen er epileptische aanvallen en hartritmestoornissen optreden. Dit kan fataal aflopen.

Lees ook: Hebben (huis)dieren ook een coronavaccin nodig?

Wat moet je doen als je hond chocolade heeft gegeten?

Neem onmiddellijk contact op met de dierenarts in de onderstaande gevallen:

  • Zwarte chocolade: Indien de hond meer dan 1 gram per kilogram lichaamsgewicht heeft opgegeten (10 gram voor een hond van 10 kg, 20 gram voor een hond van 20 kg,...)
  • Melkchocolade: Indien de hond meer dan 10 gram per kilogram lichaamsgewicht heeft opgegeten (100 gram voor een hond van 10 kg, 200 gram voor een hond van 20 kg,...)
  • Als het om kleinere hoeveelheden gaat dan hierboven aangegeven of als je hond witte chocolade heeft gegeten, hoef je niets te doen. Er bestaat geen specifiek tegengif, maar de dierenarts zal de hond symptomatisch behandelen. Indien de inname recent is (minder dan twee uur), zal de arts de hond doen braken om de gevaarlijke stoffen uit het lichaam te krijgen.

Lees ook: Hond knuffelen is goed voor mentaal welzijn: “Hondentherapie voor iedereen!”

Bron:
www.antigifcentrum.be

auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: april 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram