Waarom zijn tamme kastanjes eetbaar en wilde niet?
dossier
Lees ook: Hoe gezond zijn noten?
Hoe herken je een tamme kastanje?

Tamme kastanjes in een bolster
- Tamme kastanje: lichtbruin, met een harig puntje of ‘kwastje’ bovenaan. Vaak zitten er meerdere kastanjes in één bolster met fijne, scherpe stekels.
- Wilde kastanje: groter, ronder, leerachtig en glanzend roodbruin, zonder puntje. Ze hebben meestal een grote, bleke vlek. In het Engels heten ze buckeyes, omdat ze lijken op het oog van een hert (buck).
De tamme kastanje heeft ook meer stekels op het omhulsel en deze zijn dunner dan die van de wilde kastanje.
Lees ook: Allergisch voor walnoot? Mag je dan andere noten eten?
Gezondheidsvoordelen van de tamme kastanje
- Veel mineralen: koper, mangaan, fosfor, kalium en magnesium.
- Vitamines: C, B1, B6 en folaat (B11).
- Vezels: gemiddeld 6,5 g per 100 g.
- Koolhydraten: 35 g zetmeel/100 g, dubbel zoveel als aardappelen.
- Weinig vet: slechts 2%, veel minder dan andere noten.
- Beperkt in calorieën: 188 kcal/100 g.
Lees ook: Hoe moet je kastanjes poffen?
Waarom heet een wilde kastanje ook een paardenkastanje?
- Wanneer de bladeren afvallen, blijft er op de takken een litteken achter dat lijkt op een hoefijzer met spijkergaten.
- Vroeger werden gemalen wilde kastanjes aan paarden gegeven tegen hoest. Het sap bevat stoffen die heilzaam kunnen zijn voor paarden, maar giftig voor kleinere dieren.
Geneeskrachtige stoffen in de wilde kastanje
- spataderen en spataderzweren
- flebitis en aambeien
- krampen in de benen
Waarom is de wilde kastanje giftig?

© Getty Images - Wilde kastanje of paardenkastanje
- maag- en darmirritatie
- misselijkheid en braken
- zwakte, slaperigheid en spiertrillingen
Wat te doen bij inname?
- Laat de mond spoelen met water en uitspugen.
- Geef kleine slokjes water bij misselijkheid of braken.
- Raadpleeg bij ernstige symptomen onmiddellijk een arts of bel het Belgische Antigifcentrum (070/245.245, 24/7 bereikbaar).
Kastanjes in de Eerste Wereldoorlog Een bijzonder verhaal: in 1917 riep de Britse regering kinderen op om massaal wilde kastanjes te verzamelen. Uit het zetmeel werd via fermentatie aceton gewonnen, nodig voor de productie van cordiet (een explosief kruitmengsel). Het idee kwam van chemicus Chaim Weizmann, die hiervoor de bacterie Clostridium acetobutylicum gebruikte. Hoewel de opbrengst tegenviel, leverde dit initiatief hem politieke erkenning op. Weizmann kreeg later een sleutelrol bij de Balfour-verklaring (1917), die de oprichting van een Joods thuisland in Palestina ondersteunde. In 1948 werd hij de eerste president van Israël. Of hoe kastanjes niet alleen de herfst kleuren, maar ook de loop van de wereldgeschiedenis hebben beïnvloed. |
Bronnen:
https://altmedrev.com
https://www.sciencedirect.com
Max H Pittler, Edzard Ernst (2012). Horse chestnut seed extract for chronic venous
insufficiency. Cochrane Database Syst Rev., Nov 14;11(11):CD003230.
Luca Gallelli (2019). Escin: a review of its anti-edematous,
anti-inflammatory, and venotonic properties. Review. Drug Des Devel Ther., Sep 27;13:3425-3437.
https://www.dieetplaneet.nl
https://www.ahealthylife.nl
https://www.nutritionvalue.org
Giuseppe Derosa, Pamela
Maffioli, Amirhossein Sahebkar (2016). Ellagic Acid and Its Role in Chronic
Diseases. Review. Adv Exp Med Biol., 928:473-479.
Hwa Yeon Yi, Jang Young Lee (2021). Poisoning due to consumption of horse chestnut seed. Case Reports. Clin Exp Emerg Med., Dec;8(4):333-335.
https://www.poison.org
Chaim
Weizmann en paardenkastanjes - Chemische problemen bij de Britse
munitieproductie tijdens de Eerste Wereldoorlog; ir. Eric R.J. Wils.
https://wereldoorlog1418.nl