Allergisch voor walnoot? Mag je dan andere noten eten?

123-noten-allergie-0-18.jpg

nieuws

Een allergie voor noten is een van de meest voorkomende voedselallergieën. In Europa heeft tussen 1,5 en 2 procent van de mensen een notenallergie, zowel kinderen als volwassenen. 

Het is bovendien, samen met een allergie voor pindanoten, een van de belangrijkste oorzaken van een anafylactische shock. Dat is een zeer ernstige, soms zelfs levensbedreigende allergische reactie. De tijd tussen het eten van een walnoot en de allergische reactie verschilt per persoon. De eerste symptomen treden vaak na enkele minuten al op. Meestal geldt: hoe sneller de reactie, hoe ernstiger. Iedere hoeveelheid noten kan klachten veroorzaken, dus ook een klein beetje.

Allergisch voor alle noten?
Als je allergisch bent voor walnoten, dan is de kans groot dat je ook allergisch bent voor andere noten en voor pinda’s (al zijn dat geen noten maar peulvruchten). Vaak wordt dan ook de raad gegeven om alle noten en pinda’s te vermijden. Dat is echter niet altijd nodig.
Een studie aan het Universitair Medisch Centrum in Utrecht onderzocht of volwassenen met een walnootallergie ook allergisch waren voor andere noten. De grootste risico’s op allergie werden gevonden voor pecannoot (80 procent) en hazelnoot (71 procent). Relatief lage risico’s werden gevonden voor pinda (35 procent), amandel (32 procent), cashewnoot (30 procent) en pistachenoot (22 procent). Verder bleek dat de meeste mensen met een walnootallergie altijd tenminste één andere noot wél konden verdragen.

Volgens de onderzoekers is het voor mensen met een walnootallergie belangrijk dat ze goed laten uitzoeken of ze ook allergisch zijn voor andere noten, en zo ja welke. Noten kunnen immers een smakelijk en waardevol onderdeel van een dieet zijn. Als dan blijkt dat bepaalde noten zonder probleem kunnen worden gegeten, kan dit voor hen een flinke verbetering opleveren van de kwaliteit van leven.
Probleem is natuurlijk dat in de voedselverwerkende industrie op dezelfde productielijn meerdere soorten noten kunnen worden verwerkt. Omdat verpakkingen vaak waarschuwen voor een mogelijke aanwezigheid van noten in het algemeen, zullen patiënten met alleen een walnootallergie in deze gevallen helaas toch vaak het zekere voor het onzekere moeten nemen en de producten laten staan.

Veel producten bevatten (sporen van) noten
Mensen die een walnotenallergie hebben, mogen absoluut geen walnoten eten. Ook geen kleine stukjes daarvan. Als je allergisch bent voor walnoten, is het zelfs al erg om met de huid in contact te komen met de walnoot. Alle producten waar walnoten in verwerkt zitten, dienen dus vermeden te worden. 

Noten worden in heel veel voedingsproducten gebruikt, zoals koekjes, gebak, chocopasta, ontbijtgranen, energierepen, ijs, spreads, sauzen, olie, vleesvervangers… Het moeilijkste zijn de voedingsmiddelen die sporen van noten (kunnen) bevatten, zoals brood en chocolade. Ook deze producten dienen vermeden te worden. Daarnaast kunnen noten ook verwerkt zijn in shampoo, huidcrèmes of zonnebrandolie. Ook hierin verwerkt kunnen ze een allergische (huid)reactie veroorzaken. 

Lees ook: Hoopvol nieuws voor mensen met een allergie voor pindanoten

Bronnen
www.umcutrecht.nl
www.nhg.org
https://acaai.org
www.foodallergy.org
www.flandersfood.com


Laatst bijgewerkt: februari 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram