Is het gebruik van een luchtbevochtiger gezond?

dossier

Luchtbevochtigers kunnen onder andere helpen bij een hoest, maar welk toestel je ook hebt, als je het niet correct gebruikt en onderhoudt, loop je het risico dat schadelijke micro-organismen zich ontwikkelen en verspreiden binnenshuis.

Lees ook: Wat doen tegen een droge hoest en hoest met slijm?

Wat is het nut van een luchtbevochtiger?

Het is niet altijd makkelijk om de juiste balans te vinden tussen te droge en te vochtige lucht. Vooral jonge ouders komen vaak in de verleiding om een luchtbevochtiger aan te schaffen met de bedoeling de KNO- en longproblemen van hun kinderen te verlichten, soms op advies van hun arts. 

Lees ook: Kippensoep tegen een verkoudheid of griep

De juiste vochtigheidsgraad in je huis

123-humidifier-22-11-21.jpg
Te droge lucht verhoogt het risico op KNO-problemen, ongemak (droge slijmvliezen) en de kans op verspreiding van bacteriën en virussen. Te vochtige lucht verhoogt dan weer het risico op schimmels, zwammen en stofmijten die verantwoordelijk zijn voor ademhalingsproblemen (allergieën, astma, enz.). Daarom adviseert men een hygrometrie (vochtigheidsgraad) tussen 40 en 70%. In feite is een percentage van ongeveer 50% ideaal. 

Lees ook: Welke klachten kunnen wijzen op astma?

Hoe meet je de vochtigheidsgraad van je huis?

Een eenvoudige huisthermometer, mechanisch (met naalden) of elektronisch, geeft de vochtigheidsgraad meestal behoorlijk correct weer. Er bestaan ook meetapparaten, hygrometers genaamd, die je kunnen vertellen hoeveel vocht er exact in je huis is. 

Waarom kan een luchtbevochtiger gevaarlijk zijn?

Er zijn verschillende soorten luchtbevochtigers: hete stoom - te vermijden in kinderkamers wegens het risico op verbranding of opwarming van de omgevingstemperatuur - koude stoom, ultrageluid of ultraviolette stralen. Ongeacht de technologie loop je met elk type luchtbevochtiger het risico dat zich micro-organismen ontwikkelen die schadelijk zijn voor de gezondheid, als je ze niet op de juiste manier gebruikt en onderhoudt.

Stilstaand water is een broedplaats voor bacteriën en schimmels. Wanneer je de luchtbevochtiger aanzet terwijl het apparaat nog water bevat dat je niet ververst hebt, worden de ziektekiemen in de lucht verspreid. Dat gebeurt ook als je de machine niet grondig of regelmatig genoeg schoonmaakt. Het probleem is dat slechts weinigen het routineonderhoud van hun machines tot op de letter volgen.
Bovendien kan de stoom van kraanwater met een hoog gehalte aan mineralen fijne deeltjes, zoals kalk, in de lucht verspreiden. Die deeltjes vind je terug als wit stof op vloeren en meubels. In theorie kunnen filters deze deeltjes opvangen, maar ook hier geldt dat als deze filters te weinig worden vervangen of schoongemaakt, hun doeltreffendheid beperkt is.

Voor kinderen en volwassenen met astma of longaandoeningen kan het gebruik van een luchtbevochtiger de symptomen zelfs verergeren in plaats van ze te verbeteren. In sommige landen, zoals Canada, adviseren pediaters om uit voorzorg het gebruik van luchtbevochtigers te vermijden, vooral omdat niet duidelijk is aangetoond dat ze helpen bij bepaalde ademhalingsaandoeningen van kinderen. Enkel bij een gewone verkoudheid zou een luchtbevochtiger gerechtvaardigd zijn, maar in dat geval volstaan ook eenvoudige maatregelen zoals het huis verluchten, naar buiten gaan (zelfs voor een paar minuten), de neus van het kind schoonmaken met een zoutoplossing en hem regelmatig laten drinken.

Lees ook: Welke middeltjes helpen (niet) tegen verkoudheid?

Voorzorgsmaatregelen voor gebruik

Bij correct gebruik kan een luchtbevochtiger echter wel zeer nuttig zijn als je bijvoorbeeld last hebt van te droge binnenlucht, iets dat vaak voorkomt in de winter. Je doet er goed aan volgende voorzorgsmaatregelen te nemen:

  • Raadpleeg altijd de gebruiksaanwijzing van de fabrikant. Afhankelijk van de technologie van je luchtbevochtiger, kunnen er verschillen zijn in het soort water dat nodig is, het gebruik en het onderhoud. Voor het ene toestel wordt bijvoorbeeld gedistilleerd, gedemineraliseerd of mineraalwater aanbevolen, maar voor een ander toestel is dat water minder geschikt.
  • Gebruik het alleen voor korte periodes.
  • Laat het water niet dagen stilstaan in je machine. Ververs het elke dag en na elk gebruik. Laat de machine drogen nadat je ze gebruikt hebt.
  • Maak je luchtbevochtiger zeer regelmatig en grondig schoon. In Time Magazine adviseert een expert om het toestel, indien mogelijk, dagelijks schoon te maken met afwasmiddel en heet water en daarbij alle aanslag te verwijderen. Pas wel op voor chemicaliën, want sommige ontsmettingsmiddelen voor luchtbevochtigers werden rechtstreeks in verband gebracht met ernstige longschade in Korea.
  • Als je vocht rond de luchtbevochtiger opmerkt (fijne druppeltjes of condensatie), verplaats het toestel dan naar een andere plaats of verlaag de intensiteit.  

Bronnen:
https://time.com
https://www.ncbi.nlm.nih.gov

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: februari 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram