Hoopvol nieuws voor mensen met een allergie voor pindanoten

123-pindanoten-allerg-03-19.jpg

nieuws Een Amerikaanse studie gaf vijftien personen met een pinda-allergie een inspuiting met antistoffen. Bijna drie personen op vier konden twee weken later pinda's eten zonder een allergische reactie te ontwikkelen. Verder onderzoek moet deze resultaten nog bevestigen, want het gaat hier om één van de gevaarlijkste voedselallergieën.

De allergie voor pindanoten is een gevaarlijke voedselallergie. Wie deze heeft, kan bij contact met een pinda zelfs in shock gaan. Daarom hebben mensen met een gekende allergie adrenalinespuitjes bij de hand om zichzelf toe te dienen in geval van nood.

Amerikaanse onderzoekers gingen na of inspuitingen met antistoffen bij mensen met een pinda-allergie de allergische reacties van het lichaam kon afremmen. De onderzoekers zochten twintig proefpersonen. Vijftien van hen kregen een injectie met een antistof. De overige vijf kregen een placebo toegediend.

Antistoffen zijn eiwitten die door de mens gemaakt worden als reactie op lichaamsvreemde stoffen zoals virussen, bacteriën of chemische stoffen. Bij een pinda-allergie maakt het lichaam overvloedig antistoffen aan tegen een normaal gezien onschuldige pinda.

Na twee weken
Gedurende twee weken na de prik moesten de deelnemers kleine dosissen pinda's eten. Bijna 75 procent van de groep die het antistof kreeg, ofwel elf van de vijftien proefpersonen, was in staat om na twee weken een volledige pinda te eten zonder een allergische reactie te krijgen. De mensen uit de placebogroep daarentegen, konden er geen eten zonder erop te reageren.
Na 6 weken
Op dag 45 herhaalden ze de test. Toen kon nog 57 procent van de groep die de injectie kreeg, de pinda opeten zonder problemen. Het antistof in de injectie remt een stof af die de allergische reacties veroorzaakt. 

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?
De pindanoot of aardnoot komt uit Zuid-Amerika en is plantkundig gezien een peulvrucht. Personen met een pinda-allergie kunnen zeer ernstige symptomen ontwikkelen die tot de dood kunnen leiden. 0,5 personen per 1.000 inwoners2 zijn er allergisch voor. Voor België komt dit op ongeveer 5.500 gevallen. Bij kinderen kan dit voor veel stress en angst zorgen bij de ouders. Een gemiddelde pinda weegt 500 tot 1.000 mg, onderzoek toont aan dat tot 1/1.000 hiervan reeds genoeg kan zijn om bij sommigen reacties uit te lokken.

Deze Amerikaanse studie is interessant omdat de mogelijke behandelingen voor een voedselallergie zeer beperkt zijn. De resultaten zijn hoopgevend om in de toekomst veilige behandelingen te ontwikkelen. Ze voerden deze studie echter uit op een klein aantal deelnemers die over het algemeen milde symptomen vertoonden in contact met pinda's. In de toekomst zal meer onderzoek nodig zijn alvorens we over een behandeling van pinda-allergie kunnen spreken.

Laatst bijgewerkt: december 2019
Gaat je kind gezond de winter tegemoet? Gaat je kind gezond de winter tegemoet?
Vibovit

Ben jij ook vaak bezorgd over de hoeveelheid vitamines en voedingsstoffen die je kind binnen krijgt ? Fysieke en mentale groei vraagt veel energie. Er is een makkelijke manier om te voorzien in die behoefte.

Ontdek het hier

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram