Hoe lang blijven (bereide) producten goed in de diepvries?

Laatst bijgewerkt: maart 2020
123h-diepvries-invriez-bevrgroe-11-18.jpg

nieuws

Een restje soep, diepvriespizza of -erwtjes uit de supermarkt … ze gaan allemaal de diepvries in! Maar hoe lang mogen ze daar blijven?

Er zijn een aantal technieken om de houdbaarheid van levensmiddelen te rekken. Dat kan door pekelen en roken (die methodes worden van oudsher al toegepast), door steriliseren of een andere inmaaktechniek, maar ook door invriezen. 

Bij een temperatuur van – 18 °C, dat is de maximumtemperatuur die een diepvries mag hebben, wordt de groei van bacteriën gestopt of afgeremd. Daarom is het belangrijk dat je aangekochte diepvriesproducten heel snel weer in de vriezer doet belanden. 

Wil je zelfbereide producten invriezen, breng ze dan eveneens zo snel mogelijk op hun bestemming: snel afkoelen tot op kamertemperatuur, in kleine porties verdelen en meteen invriezen. Kleine porties omdat die sneller bevriezen en minder condens of ijs veroorzaken.
Stop ook niet te veel ineens in je vrieskast anders kan de temperatuur tijdelijk te hoog oplopen.   

In een dergelijke vrieskou zijn de meeste (bereide) producten zo’n drie maanden houdbaar zonder kwaliteitsverlies, maar er zijn een aantal uitzonderingen op de regel. Hoe vetter het product, hoe minder lang houdbaar. Geblancheerde groente en fruit blijven tot twaalf maanden goed.


auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram